Teksten van Villa Shangrilla

Villa Shangrilla (WVL50) ()

Villa met garage zogenaamd "Shangrilla", naar ontwerp van ar­chi­tect Gaston Lin­gier (Brede­ne), van 1938. Om­rin­gen­de tuin, aan straat­zijde afgesloten door een haag; afge­ronde bak­stenen hek­pij­lers in streks metsel­ver­band verwijderd.

Twee bouwlagen onder haakse, pannen za­del­daken. Gele bak­steenbouw met gebruik van natuursteen voor onder meer het bas-reliëf tussen de bovenvensters en de treden naar de deur. Invloed van de nieuwe zakelijkheid zie typerende afgeronde hoekerker onder plat dak (beton) en patrijspoorten. Rondbogige deur met glas-in-lood­voor­stel­ling van vuur­toren zie ook zijlicht; zwart betegelde omlijsting. Rechthoekige vensters met nieuw houtwerk.

• Gemeentearchief Bredene, 874.1, Bouwaanvragen sine dato, 2/5.

Auteurs:  Delepiere, Anne Marie; Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie; Devooght, Kristien

Villa Shangrilla (WVL8) ()

Villa met garage, oorspronkelijk zogenaamd "Shangrilla", nu "Ibis" zie geschilderde voorstelling tussen bovenvensters, naar ontwerp van architect Gaston Lingier (Bredene) van 1938. Omringende tuin, aan straatzijde met haag en afgeronde bakstenen hekpijlers in streks metselverband. Twee bouwlagen onder haakse, pannen zadeldaken. Gele baksteenbouw met deurpartij van natuursteen. Invloed van de nieuwe zakelijkheid zie typerende afgeronde hoekerker onder plat dak (beton) en patrijspoorten. Deels beglaasde deur met glas-in-loodvoorstelling van vuurtoren zie ook zijlicht; zwart betegelde omlijsting. Rechthoekige vensters met nieuw houtwerk.

• Gemeentearchief Bredene, 874.1, bouwaanvragen sine dato, 2/5.

Auteurs:  Delepiere, Anne Marie