Teksten van Villa Bella Vesta

Villa Bella Vesta (WVL50) ()

Oorspronkelijk zogenaamd "Bella Vesta", later "Soetkin". Villa met garage, van circa 1930, na oorlogsschade hersteld in 1945. Omgevende tuin, aan straatzijde met bakstenen muurtje voor­zien van pijlers waartussen houten hekken. Laag souterrain, ander­hal­ve bouwlaag en vier traveeën onder over­stekend schild­dak (mecha­ni­sche pan­nen); twee uitge­bouwde rechter traveeën onder afgewolfd za­del­dak met drie­hoekige dak­kapel. Bak­steen­bouw; be­raap­te begane grond. Type­rende er­kers onder lessenaarsdaken, links met vernieuwd venster ter vervanging van beluikt vierlicht uitgevend op loggia. Rechthoekige ven­sters voorzien van ramen met kleine roedeverdeling. Rond­boogdeur in omlijsting van blauwe Boomse klompjes; boven­licht met rad­ver­deling; bordestrap. Rechts, lage garage met korf­boog­poort.

Auteurs:  Delepiere, Anne Marie; Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie; Devooght, Kristien

Villa Bella Vesta (WVL8) ()

Oorspronkelijk zogenaamd "Bella Vesta", nu "Soetkin". Villa met garage, van circa 1930, na oorlogsschade hersteld in 1945. Omgevende tuin, aan straatzijde met bakstenen muurtje voorzien van pijlers waartussen houten hekken. Laag souterrain, anderhalve bouwlaag en vier traveeën onder overstekend schilddak (mechanische pannen); twee uitgebouwde rechtertraveeën onder afgewolfd zadeldak met driehoekige dakkapel. Baksteenbouw; beraapte begane grond. Typerende erkers onder tichelen bedaking. Rechthoekige vensters onder meer beluikt vierlicht uitgevend op klein terras. Kleine roedeverdeling. Rondboogdeur in omlijsting van blauwe Boomse klompjes; bovenlicht met radverdeling; bordestrap. Rechts, lage garage met korfboogpoort.

Ernaast links, nummer 3, oorspronkelijk zogenaamd "Valderose" en daterend van 1929; zelfde villatype echter met minder uitgesproken detaillering.

Auteurs:  Delepiere, Anne Marie