Parochiehuis 't Oud Clooster (WVL50) ()

Parochiehuis "'t Oud Clooster", aansluitend bij de "Vrije Basisschool Duinen", gelegen ten zuiden van de parochiekerk Sint-Theresia.

Het huidige kloosterschoolcomplex gaat terug op het eerste bedehuis van Bredene-Duinen, opgericht in 1925 met klaslokalen op de bovenverdieping. Oorspronkelijk langwerpig, eclectisch gebouw van twee bouwlagen met ka­pel/klas­sen­vleu­gel en aansluitend zusterhuis respectievelijk uit­gevend in de Hen­drik Con­scien­ce- en de Peter Benoitlaan, naar ontwerp van Oostends archi­tect.

Breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder geknikt zadel­dak met dakkapellen; lage deurtravee rechts. Baksteenbouw met gebruik van simili voor begane grond, horizontale en geblokte hoek­pilasters. Middenrisaliet met rechthoekige erker en uit­lo­pend in ge­knik­te punt­ge­vel voorzien van imitatievakwerk. Kruis- en bol­ko­zij­nen. Rondboogdeur onder houten luifel als zadeldakje. Zijge­vels: aandaken met schouderstukken onder meer bol­be­kro­ning.

Ten zuiden, recentere klasgebouwen en speelplaats.

• Gemeentearchief Bredene, 874.1, Bouwvergunningen, sine dato, 3/5.

Auteurs:  Delepiere, Anne Marie; Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie; Devooght, Kristien

Vrije Basisschool Duinen (WVL8) ()

Vrije Basisschool Duinen, ten zuiden van parochiekerk Sint-Theresia.

Huidig kloosterschoolcomplex gaat terug op het eerste bedehuis van Bredene-Duinen opgericht in 1926 met klaslokalen op de bovenverdieping (zie Hendrik Consciencelaan, parochiekerk Sint-Theresia).

Oorspronkelijk langwerpig, eclectisch gebouw van twee bouwlagen, met kapel/ klassenvleugel en aansluitend zusterhuis respectievelijk uitgevend in Hendrik Conscience- en Peter Benoitlaan, naar ontwerp van Oostends architect van 1925. Ondanks aanpassingen, verbouwingen en uitbreidingen, nog herkenbaar kapelportaal met neogotische inslag zie onder meer kanteelbekroning. Behouden zusterhuis relevant voor de oorspronkelijke bouwtrant van het geheel.

Breedhuis met twee bouwlagen en drie traveeën onder geknikt zadeldak voorzien van dakkapellen; lage deurtravee rechts. Baksteenbouw met gebruik van simili voor begane grond, horizontale en geblokte hoekbanden. Middenrisaliet met rechthoekige erker en uitlopend in geknikte puntgevel voorzien van pseudo-vakwerk. Kruis- en bolkozijnen; kleine roedeverdeling. Rondboogdeur onder luifeltje. Zijgevels: aandaken met schouderstukken onder meer bolbekroning.

• Gemeentearchief Bredene, 874.1, bouwvergunningen sine dato, 3/5.

Auteurs:  Delepiere, Anne Marie