Teksten van Samenstel van villa's

Samenstel van drie villa's (WVL50) ()

Vrijstaand sa­men­stel met drie gekoppelde villa's in 1925 gebouwd door aan­nemer G. Ver­sluys (Bredene); ­tui­nen, onder meer omhaagd aan straatzijde en met recentere garage. En­kel­hui­zen van twee bouwlagen onder wis­se­lende bedaking (mechanische pannen). Baksteenbouw met gebruik van witte simili op de bo­venverdieping. Typerende overhoekse risalieten oplopend in geknik­te punt­ge­vel met tweezijdig bovenvenster. Voorts, vijfzijdige hoek­er­kers (ach­ter­gevel) en loggia's onder houten bal­kon­leu­ning. Rechthoekige muuropeningen; onder meer behouden houtwerk met kleine roedeverdeling en deels beglaasde deuren met oculus. Deels verwijderde luiken bij nummer 10.

• HANDSCHOEWERKER E., 2. Oude villawijk – Bredene Duinen, in Ter Cuere, Jaarboek 1987, p. 83.

Auteurs:  Delepiere, Anne Marie; Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie; Devooght, Kristien

Samenstel van drie villa's (WVL8) ()

Vrijstaand samenstel met drie gekoppelde villa's in 1925 gebouwd door aannemer G. Versluys (Bredene) bij hoek Duinhelmlaan; tuinen, onder meer omhaagd aan straatzijde en met recentere garage. Nummer 10 zogenaamd "Zeerust" zie deuropschrift. Enkelhuizen met twee bouwlagen onder wisselende bedaking (mechanische pannen). Baksteenbouw met gebruik van witte simili op de bovenverdieping. Typerende overhoekse risalieten oplopend in geknikte puntgevel met tweezijdig bovenvenster. Voorts, vijfzijdige hoekerkers (achtergevel) en loggia's onder houten balkonleuning. Rechthoekige muuropeningen; onder meer behouden houtwerk met kleine roedeverdeling en deels beglaasde deuren met oculus. Nummers 6, 8: verdwenen balkonleuningen.

• HANDSCHOEWERKER E., 2. Oude villawijk - Bredene Duinen, Ter Cuere, Jaarboek 1987, p. 83.

Auteurs:  Delepiere, Anne Marie