Teksten van Burgerhuis ontworpen door Gaston Lingier

Rijhuis (WVL50) ()

Rijhuis aanleunend bij de nieuwe zakelijkheid, volgens een bouw­aanvraag naar ontwerp van architect Gaston Lingier (Bredene) van 1938.

Woning van twee bouwlagen en twee ongelijke traveeën onder zadeldak (mechanische pannen). Lijstgevel in gele langwerpige bakstenen met accentuerend gebruik van beton en simili voor de bovenverdieping voorzien van een smalle half­ronde erker oplopend tot boven de daklijst. Doorgetrokken boven­dorpel van het benedenvenster met betegelde onderdorpel. Bewaarde deur in overluifeld deurpor­taal, rechts afgerond en voorzien van glasbeton, links een patrijs­poort waarin gekleurd glas in lood omlijst met bruine tegels. Vernieuwd schrijnwerk. Deur met behouden schrijnwerk. Bruinbakstenen plint.

• Gemeentearchief Bredene, Bouwvergunningen, sine dato, 1.5.

Auteurs:  Delepiere, Anne Marie; Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie; Devooght, Kristien

Rijhuis (WVL8) ()

Rijhuis aanleunend bij de nieuwe zakelijkheid volgens bouwaanvraag naar ontwerp van architect Gaston Lingier (Bredene) van 1938; twee bouwlagen en twee ongelijke traveeën onder zadeldak. Bakstenen gevelfront met accentuerend gebruik van beton en simili voor de halfronde erker oplopend tot boven de daklijst, het hierbij aansluitende bovenste vensterregister, en de doorgetrokken bovendorpel van het benedenvenster. Dito overluifeld deurportaal rechts afgerond en voorzien van glasbeton; links ervan, typische patrijspoort omlijst met bruine tegels. Nummers 73 en 77 in aansluitende, echter minder expressieve bouwtrant.

• Gemeentearchief Bredene, bouwvergunningen sine dato, 1.5.

Auteurs:  Delepiere, Anne Marie