Kapel buiten de Nutspoort

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Alternatieve naam kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand
Provincie Limburg
Gemeente Bilzen
Deelgemeente Bilzen
Straat Hasseltsestraat
Locatie Hasseltsestraat zonder nummer, Bilzen (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Bilzen (adrescontroles: 03-12-2007 - 03-12-2007).
  • Inventarisatie Bilzen (geografische inventarisatie: 01-01-1996 - 31-12-1996).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kapel buiten de Nutspoort

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

De kapel is gelegen naast de begraafplaats en opgenomen in de omheiningsmuur. In 1575 wordt de kapel vermeld als "Onze-Lieve-Vrouw van Smarten". De Franse verwoesten ze in 1797 bij een gevecht in de nabijheid. Ze wordt hersteld door pastoor Bollen circa 1803, en men plaatst er het miraculeuze beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand in, afkomstig uit de kapel van het zusterklooster, die in deze periode wordt afgebroken.

In 1843 wordt de kapel heropgebouwd als een bakstenen kapel van één travee met driezijdige sluiting. Zadeldak (leien) en een dakruitertje met een ingesnoerde naaldspits. Zijgevels en koor zijn voorzien van een geprofileerde mergelstenen kroonlijst en bakstenen rondboogvensters met ijzeren roedeverdeling. Steunberen aan het koor. Voorgevel met aandak en muurvlechtingen, een driehoekige bakstenen nis met kruisbeeld, en een getoogd portaal in een rechthoekige kalkstenen omlijsting, met op de latei het chronogram: IMPIE DESTRUCTA CURA VERI/PASTORIS BOLLEN/EXURGO (1843). Een luifel boven het portaal.

Bron: Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1996

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Hasseltsestraat

Hasseltsestraat (Bilzen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.