De kapel is gelegen naast de begraafplaats en opgenomen in de omheiningsmuur. In 1575 wordt de kapel vermeld als "Onze-Lieve-Vrouw van Smarten". De Franse verwoesten ze in 1797 bij een gevecht in de nabijheid. Ze wordt hersteld door pastoor Bollen circa 1803, en men plaatst er het miraculeuze beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand in, afkomstig uit de kapel van het zusterklooster, die in deze periode wordt afgebroken.
In 1843 wordt de kapel heropgebouwd als een bakstenen kapel van één travee met driezijdige sluiting. Zadeldak (leien) en een dakruitertje met een ingesnoerde naaldspits. Zijgevels en koor zijn voorzien van een geprofileerde mergelstenen kroonlijst en bakstenen rondboogvensters met ijzeren roedeverdeling. Steunberen aan het koor. Voorgevel met aandak en muurvlechtingen, een driehoekige bakstenen nis met kruisbeeld, en een getoogd portaal in een rechthoekige kalkstenen omlijsting, met op de latei het chronogram: IMPIE DESTRUCTA CURA VERI/PASTORIS BOLLEN/EXURGO (1843). Een luifel boven het portaal.
Bron: SCHLUSMANS F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n3, Brussel - Turnhout. Auteurs: Schlusmans, Frieda Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)