Teksten van Hoeve Priorijhof

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/54400

Hoeve Priorijhof (WVL50) ()

Hoeve gelegen ten noorden van de kerk, voor het eerst vermeld in 1403. De naam verwijst naar de oorspronkelijk eigenaar van de hoeve, de Bredense priorij. In 1797 als zwart goed verkocht en in 1879 door de toenmalige eigenares mevrouw Arrighi Casanova de Padoue (Parijs) opnieuw te koop gesteld. De hoeve wordt aangeduid op de Fer­rariskaart (1770‐1778), evenwel met andere opstelling. Op de Atlas der Buurtwegen (1844) weergegeven in L-vormige constellatie. Het huidige uitzicht resulteert voornamelijk uit ingrijpende veranderingswerken en de bouw van een nieuw boerenhuis tijdens het interbellum.

Aan de straat, witbeschilderd herenboerenhuis in de lijn van de 19de-eeuwse traditie. Twee bouwlagen en vier traveeën + een recentere lage travee, respectievelijk onder mansarde‐ en zadeldak (leien en pannen). Bepleisterd en witgeschilderd hoofdvolume waarin rechthoekige muuropeningen, op de bovenverdieping met omlijste bovenlichten. Bewaard houtwerk. Vernieuwd vergroot venster op de begane grond. Deels beglaasde paneeldeur met hekwerk, onder bovenlicht. Centrale deurtravee oplopend in smalle dakkapel met gebogen bovenlicht tussen hoger opgetrokken houten stijlen. Rondbogige vensters in de zuidelijke zijgevel.

Achtergelegen, licht schuin op het woonhuis georiënteerde stal‐ en schuurvleugel met gecementeerde gevel, onder een zadeldak met verspringende nok (mechanische pannen). Rechthoekige muuropeningen.

Ten westen een recenter landgebouw onder zadeldak in golfplaten. Ten zuiden, gelegen in een weide een kleine stal onder zadeldak in Vlaamse pannen. Donkerrode verankerde baksteenbouw met rechte muuropeningen. Erf in losse verharding, afgescheiden van de weg door een betonafsluiting.

  • CLYBOUW K., De oude dorpskern, in Ter Cuere, 1986, p. 109‐113.
  • VANLEENHOVE F., De onroerende kerkgoederen van Bredene, in Een oord genaamd Bredena ... Priorij, kerk en parochie van Sint ­Rikiers, Bredene, 1991, p. 100‐128.

Bron: DELEPIERE A., DEVOOGHT K., GILTÉ S. & VANNESTE P. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Bredene, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL50, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Delepiere, Anne Marie; Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie; Devooght, Kristien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Delepiere A. & Vanneste P. & Gilté S. & Devooght K. 2011: Hoeve Priorijhof [online], https://id.erfgoed.net/teksten/139016 (geraadpleegd op ).


Hoeve Priorijhof (WVL8) ()

Hoeve ten noorden van de kerk. Oudste vermelding van 1403; oorspronkelijk eigendom van de Bredense priorij, in 1797 als zwart goed verkocht en in 1879 door de toenmalige eigenares mevrouw Arrighi Casanova de Padoue (Parijs) opnieuw te koop gesteld. Aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778), evenwel met andere opstelling.

Huidig uitzicht resulteert voornamelijk uit ingrijpende veranderingswerken en bouw van een nieuwe boerenwoning tijdens het interbellum. Aan de straat, witbeschilderd herenboerenhuis in de lijn van de 19de-eeuwse traditie met twee bouwlagen en vier traveeën + een recentere lage travee, respectievelijk onder mansarde- en zadeldak (nok evenwijdig aan straat). Erachter, haaks aansluitende stal- en schuurvleugel van baksteen onder onderbroken zadeldak. Ten zuiden, erf met kleiner nutsgebouw. Ten westen, recentere uitbreidingen.

  • CLYBOUW K., De oude dorpskern, in Ter Cuere, Jaarboek 1986, p. 109-113.
  • VANLEENHOVE F., De onroerende kerkgoederen van Bredene, in Een oord genaamd Bredena... Priorij, kerk en parochie van Sint Rikiers, Bredene, 1991, p. 100-128.

Bron: DELEPIERE A.-M., HUYS M. & KERRINCKX H. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Bredene, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL8, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs:  Delepiere, Anne Marie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Delepiere A. 2006: Hoeve Priorijhof [online], https://id.erfgoed.net/teksten/54400 (geraadpleegd op ).