Neogotische pastorie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Neogotische pastorie

Beschrijving

Neogotische pastorie te midden van tuin; gebouwd in 1908 naar ontwerp van architect Gustave Hoste (Tielt) ter vervanging van een oudere pastorie, een witgekalkt laag rijhuis aan de straat.

Dubbelhuis van twee bouwlagen en vier traveeën onder zadeldak (nok parallel met de straat, mechanische pannen); lage rechter zijvleugel van vier traveeën onder soortgelijke bedaking. Aan weerszijden van de hoofddeur, jaar­steen "Anno Domini 1908" en gevelsteen met opschrift "Pas­tory ge­bouwd ten jare 1908. Eerw. heer A. Remaut, pastor. Heer H. Rotsaert, burgemeester". Baksteenbouw met lelieankers; ge­bruik van blauwe hardsteen voor onder meer de dorpels, druiplijst, dekstenen en consoles. Vernieuwde plint. Linker hoekrisaliet van twee traveeën uitlopend op trapgevel, op de bovenverdieping gekenmerkt door Brugse travee. Rechthoekige vensters onder arduinen bovendorpel op consoles, in de eerste bouwlaag bekroond door getoogd boogveld met siermetselwerk (diagonaal of visgraatverband) in lichtere bakstenen, in de bovenste bouwlaag onder sierboog en met boogveld voorzien van drielob. In zijvleugel, soortgelijke muuropeningen, echter onder strekse boog. Af­lijnende muizentandfriezen. Hoofdgebouw met zijtrapge­vels.

Inte­rieur: in achterkamer links, twee muurschil­derijen, respectievelijk met voor­stelling van de oude pastorie en vis­sers.

• DUFLOU V., Neogotische architectuur in Bredene (1), in Gidsenblad Lange Nelle, jg. 15, 2003, p. 14-16.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie; Devooght, Kristien