Teksten van Onderpastorie

Onderpastorie (WVL50) (2011)

Deels vrijstaande onderpastorie, voorheen met voortuintje en met hek. In oorsprong bur­gerhuis, tevens eerste, voorlopige locatie van de in 1886 opge­starte kloosterschool . Dubbelhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder schilddak (nok parallel met de straat, Vlaamse pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw; grijsbeschilderde gecementeerde lijstgevel met muizentandfries. Getoogde bovenvensters en deur bovenaan omlijst; nieuw houtwerk. Aangepaste benedenvensters. Langs noord- en oostzijde (kerkwegel) een bewaarde bakstenen pilastermuur.

Bron: Delepiere A., Devooght K., Gilté S. en Vanneste P. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Bredene, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL50, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs:  Delepiere, Anne Marie, Devooght, Kristien, Gilté, Stefanie, Vanneste, Pol
Datum: 2011

Onderpastorie (WVL8)

Deels vrijstaande onderpastorie met voortuintje volgens oude foto oorspronkelijk groter en met hek. In oorsprong burgerhuis, tevens eerste, voorlopige locatie van de in 1886 opgestarte kloosterschool (zie Dorpsstraat nummers 138-144). Dubbelhuis met twee bouwlagen en drie traveeën onder schilddak (nok evenwijdig aan straat, Vlaamse pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw; lage linker zijvleugel van twee traveeën onder plat dak. Grijsbeschilderde gecementeerde lijstgevel met muizentand. Rechthoekige bovenvensters en deur bovenaan omlijst; nieuw houtwerk. Aangepaste benedenvensters. Rechts, lage garage uit de jaren 1960.

Bron: Delepiere A.-M., Huys M. & Kerrinckx H. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Bredene, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL8, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs:  Delepiere, Anne Marie