Teksten van Jacobinessenhoeve

Jacobinessenhoeve (WVL50) ()

Naam in opschrift boven huis­deur. Voormalige eigendom van de Brugse jacobi­nessen, te­rug­gaand tot midden 16de eeuw en aangeduid op de Ferraris­kaart (1770-1778). Lig­ging in het grensgebied geëgaliseerde duinen, zogenaamd "D'Heye"/ pol­der verklaart enigszins de hier tot in 1950 aanwezige schaaps­kud­de, zie de schaapskooi.

Lage, losse be­stand­de­len van verankerde ­bak­steen onder za­del­daken, rond­om een deels ver­hard erf met vaalt, drink­poel en onver­harde op­rit. Ten noorden, moes­tuin en resten van boom­gaard. Ten noordwesten, nieuwe ver­ka­veling.

Ten noordwesten van het erf, langgestrekt boerenhuis met geïntegreerde stal. Witgekalkt woon­gedeelte links van twee opkamertraveeën + vijf traveeën. Verankerd roodbakstenen stalgedeelte van tien ­traveeën onder on­der­bro­ken za­del­dak (Vlaam­se pan­nen). Hogere op­kamer gemarkeerd door aandaken; breed dakvenster met puntgevel ter hoogte van de huisdeur. Bouwnaad tussen huis- en stal­vleu­gel met ge­pekte plint.

Boerenhuis met oude kern, naar ver­luidt volgens jaar­tal in opka­mer­balk van 1609 zie ook jaarop­schrift van tus­sen­dorpel voor­deur; stal na brand herbouwd in 1847 en 1848 volgens jaar­ste­nen. Getoogde kelder­opening onder de opkamer. Rechthoekige 19de-eeuwse huis­vensters onder meer beluikt. Licht getoogde staldeu­ren en -ven­sters. Achtergevel met bijbouwen.

Ten Oosten, voormalige schaapsstal van witgekalkte baksteen. circa acht traveeën onder pan­nen zadeldak (nok evenwijdig met boerenhuis) met klim­mende dakkapel­len; moge­lijk oude kern van 1700 zie het jaartal in zijge­vel, echter 19de-eeuws uitzicht.

Ten zuidwesten, na brand herbouwde dwars­schuur van 1952.

• Bredene. Hoevenroute (bron: F. Gevaert), Bredene, sine dato.

Auteurs:  Delepiere, Anne Marie; Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie; Devooght, Kristien

Jacobinessenhoeve (WVL8) ()

Zogenaamd "Jacobinessenhoeve" volgens opschrift boven huisdeur. Voormalige eigendom van de Brugse jacobinessen, teruggaand tot midden 16de eeuw en aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Ligging in het grensgebied geëgaliseerde duinen, zogenaamd "D'Heye" / polder verklaart enigszins de hier tot in 1950 aanwezige schaapskudde zie de schaapskooi. Lage, losse bestanddelen van verankerde baksteen onder zadeldaken rondom een deels verhard erf met vaalt, drenkput en onverharde oprit. Ten noorden, moestuin en resten van boomgaard. Ten noordwesten, verkaveling in aanleg.

Ten noordwesten van het erf, langgestrekt boerenhuis. Witgekalkt woongedeelte links van twee opkamertraveeën + vijf traveeën + tien staltraveeën onder onderbroken zadeldak (Vlaamse pannen); hogere opkamer gemarkeerd door aandaken; dakvenster met puntgevel ter hoogte van de huisdeur. Bouwnaad tussen huis- en stalvleugel met gepikte plint; eerst genoemde met oude kern, naar verluidt volgens jaartal in opkamerbalk van 1609 zie ook jaaropschrift van tussendorpel voordeur; stal na brand heropgebouwd in 1847 en 1848 volgens jaarstenen. Getoogde kelderopening onder de opkamer. Rechthoekige 19de-eeuwse huisvensters onder meer beluikt. Licht getoogde staldeuren en -vensters. Achtergevel met bijbouwen.

Ten oosten, voormalige schaapsstal van witgekalkte baksteen. Circa acht traveeën onder pannen zadeldak (nok evenwijdig aan boerenhuis) met klimmende dakkapellen; mogelijk oude kern van 1700 volgens jaartal in zijgevel, echter 19de-eeuws uitzicht.

Ten zuidwesten, na brand herbouwde dwarsschuur (nok evenwijdig aan boerenhuis, golfplaten) van 1952.

• Bredene. Hoevenroute (bron: F. Gevaert), Bredene, sinde dato.

Auteurs:  Delepiere, Anne Marie