erfgoedobject

Hoeve Turkeyenhof

bouwkundig element
ID
54412
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/54412

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Turkeyenhof
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Turkeyenhof
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalige hoeve zogenaamd "Turkeyenhof", reeds aangeduid op de P. Pourbuskaart van het Brugse Vrije (1560-1571), verwoest tijdens het beleg van Oostende (1601-1604), doch na herinpoldering en drooglegging van het gebied in de loop van de 17de eeuw heropgebouwd; boerenhuis vernieuwd in 1737. Stond bekend als een van de grootste polderhoeven van het arrondissement Oostende. Verkaveling van de hoevegronden in de jaren 1970 en sloping van het gebouwencomplex met uitzondering van het boerenhuis, een gedeelte van de schuur, het bakhuis en het hondenhok. Door de gemeente aangekocht en gerestaureerd in samenwerking met de Heemkring "Ter Cuere" die er een streekmuseum en documentatiecentrum in onderbrengt (1990).

Langgestrekt boerenhuis van witgekalkte baksteen met gepikte plint, onder onderbroken zadeldak (Vlaamse pannen). Voorliggend, deels gekasseid erf afgezoomd met haag en wilgen; centraal, conisch hondenhok van witgekalkte baksteen. Dito hekpijlers aan erftoegang.

Boerenhuis van zes traveeën + twee opkamertraveeën rechts + ingekorte schuur van twee traveeën; gerenoveerde 18de-eeuwse kern.

Erachter, bakhuis en nieuw houten wagenhuis, in gebruik als tentoonstellingsruimte voor onder meer schelpencollectie.


Bron: DELEPIERE A.-M., HUYS M. & KERRINCKX H. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Bredene, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL8, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Turkeyenhof [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/54412 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.