Teksten van Hoeve Prinsenhof

Hoeve ()

Zogenaamd "Prinsenhof" volgens opschrift van uithangbord; bena­ming da­teert van 1947. Oorspronkelijke om­grachte hoeve reeds aange­duid op de Ferrariskaart (1770-1778); zou opklimmen tot de 17de eeuw. Losse, lage be­stand­de­len van bak­steen onder pannen zadeldaken rondom een begrint erf met nog sporadisch bewaarde bak­stenen stoepen onder meer ommuurd bij het boerenhuis; voor de schuur, rechthoekige bak­ste­nen latrine onder pan­nen tentdak, naar verluidt gebouwd door de hier ingekwartierde Duit­sers tijdens de Tweede Wereldoorlog zie ook vroe­gere "kapel" aan de zuidoostelijke erfzijde en wacht­huis­je aan de straat bezijden de erf­toe­gang met bak­ste­nen hek­pij­lers.

Ten westen van het erf, wit­gekalkt boerenhuis van zes traveeën + twee opka­mer­traveeën + één blinde travee onder onderbroken zadel­dak, met kern uit de 17de en de 18de eeuw. Aangepaste muuropeningen. Nagenoeg ge­slo­ten ach­ter- én straat­ge­vel waarvan opkamer gestut door middel van steun­beren met ver­snijdin­gen.

Ten noorden, stalvleugel met erin opgenomen wagenhuis; baksteen met onduidelijk jaartal 1891 in de rechter zijpuntgevel.

Ten oosten, grote dwarsschuur (nok evenwijdig met het boerenhuis); mogelijk laat 17de-eeuwse kern. Wit­ge­kalk­te erf­ge­vel met uit het dak ste­kende schuurpoort tus­sen steunberen; ook laag aan­bouwsel on­der les­senaarsdak. Zij­punt­ge­vels voorzien van steun­beren en uilen­gat. Krukgebinte van acht traveeën. Achtergevel: loopstal en silo uit 1970.

Ten zuidwesten, nagenoeg in het verlengde van de boerenwoning, wit­gekalkt bakhuis en dienstgebouwtje, uit de 18de eeuw.

• Bredene. Hoevenroute (bron: F. Gevaert), Bredene, sine dato.
  • Rotsaert D., Toponymisch glossarium van Bredene. Van Aalstraat tot Zwin, in Bredeniana. Jubileumboek 900 jaar Bredene, Bredene, p. 77.

Auteurs:  Delepiere, Anne Marie; Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie; Devooght, Kristien

Hoeve ()

Zogenaamd "'t Poelenhof" volgens opschrift van uithangbord; benaming dateert van 1947. Oorspronkelijke omgrachte hoeve reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778); zou opklimmen tot de 17de eeuw. Losse, lage bestanddelen van baksteen onder pannen zadeldaken rondom een begrint erf met nog sporadisch bewaarde bakstenen stoepen onder meer ommuurd bij het boerenhuis; voor de schuur, rechthoekige bakstenen latrine onder pannen tentdak, naar verluidt gebouwd door de hier ingekwartierde Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog, zie ook vroegere "kapel" aan zuidoostelijke erfzijde en wachthuisje aan de straat bezijden de erftoegang met bakstenen hekpijlers.

Ten westen van het erf, witgekalkt boerenhuis van zes traveeën + twee opkamertraveeën + een blinde travee onder onderbroken zadeldak, met 17de-, 18de-eeuwse kern. Aangepaste muuropeningen. Nagenoeg gesloten achter- én straatgevel waarvan opkamer gestut door middel van steunberen met versnijdingen.

Ten oosten, grote dwarsschuur (nok parallel aan het boerenhuis); mogelijk laat-17de-eeuwse kern. Witgekalkte erfgevel met uit het dak stekende schuurpoort tussen steunberen; ook laag aanbouwsel onder lessenaarsdak. Zijpuntgevels voorzien van steunberen en uilengat. Krukgebint van acht traveeën. Achtergevel: loopstal en silo uit 1970.

Ten zuidwesten, nagenoeg in het verlengde van de boerenwoning, witgekalkt bakhuis en dienstgebouwtje, uit de 18de eeuw.

• ROTSAERT D., Toponymisch glossarium van Bredene. Van Aalstraat tot Zwin, (Bredeniana. Jubileumboek 900 jaar Bredene, Bredene, 1988, p. 77).

Auteurs:  Delepiere, Anne Marie