Vakantiehome Home des Enfants du Hainaut

Oorspronkelijk zogenaamd "Home des Enfants du Hainaut", nu natuurrecreatief centrum "Horizon".

Voormalige kinderhome naar ontwerp van architect J.J. Eggericx (Brussel) van circa 1923-1924. In 1926 wordt de eer­ste steen ge­leg­d door Ko­nin­gin Eli­sa­beth. Collectief bouwprogramma gericht op groepsvakanties voor 200 kinderen zowel gedurende de winter als zomer; gescheiden functies.

Laag H-vormig hoofdgebouw; twee parallelle slaapvleugels met el­kaar verbonden door middel van refter- en keukenvleugel. Ten noorden, omsloten speelplaats en vrijstaand administratief gebouw van twee bouwlagen, ten zuiden alleenstaande was- en stookplaats. Ten westen en ten oosten, een enigszins afgezonderd lazaret.

Functionele architectuur, zie materialen en vormgeving. Beton­skelet met bakstenen vullingen; oorspronkelijk geen plafonds, echter spe­ci­fieke be­ton­span­ten met overstekende rand in combi­na­tie met pan­nen schild­da­ken voor maximum luchtvoorziening; onder meer zenit­ale verlichting door middel van nok uit glasbeton. Rechthoekige muur­openin­gen; ko­zijn­constructies van beton, smal in de slaap­ge­deel­ten, ech­ter allen met klapsysteem in benedenvak; groot­ste met ijzeren roeden. Typerende schoorstenen.

Deels verzonken was- en stookplaats met meer kubistische vorm­ge­ving, zie onder meer verspringende platte daken gedomineerd door hoge rechthoekige schoorsteen; oorspronkelijk ontwerp voorzag schilddak. Ten westen, aan overzijde Klemskerkestraat, recentere vleu­gel in aan­sluitende bouwtrant mogelijk van 1937.

• Onroerend Erfgoed - Afdeling West-Vlaanderen, Archiefnummer W/02135.
  • Gemeentearchief Bredene, Bouwvergunningen, 1934-1937.
  • DELETANG M., Homes et préventoriums, in Bâtir, juni 1936, p. 728-728.
  • Le Home des Enfants du Hainaut à Breedene-sur-Mer. Ar­chitecte: J.J. Eggericx, in La Cité, volume 6, nummer 3, 1926, p. 33-36.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie; Devooght, Kristien