Teksten van Vakantiehome Home des Enfants du Hainaut

Home des Enfants du Hainaut ()

Oorspronkelijk zogenaamd "Home des Enfants du Hainaut", nu natuurrecreatief centrum "Horizon".

Voormalige kinderhome naar ontwerp van architect J.J. Eggericx (Brussel) van circa 1923-1924. In 1926 wordt de eer­ste steen ge­leg­d door Ko­nin­gin Eli­sa­beth. Collectief bouwprogramma gericht op groepsvakanties voor 200 kinderen zowel gedurende de winter als zomer; gescheiden functies.

Laag H-vormig hoofdgebouw; twee parallelle slaapvleugels met el­kaar verbonden door middel van refter- en keukenvleugel. Ten noorden, omsloten speelplaats en vrijstaand administratief gebouw van twee bouwlagen, ten zuiden alleenstaande was- en stookplaats. Ten westen en ten oosten, een enigszins afgezonderd lazaret.

Functionele architectuur, zie materialen en vormgeving. Beton­skelet met bakstenen vullingen; oorspronkelijk geen plafonds, echter spe­ci­fieke be­ton­span­ten met overstekende rand in combi­na­tie met pan­nen schild­da­ken voor maximum luchtvoorziening; onder meer zenit­ale verlichting door middel van nok uit glasbeton. Rechthoekige muur­openin­gen; ko­zijn­constructies van beton, smal in de slaap­ge­deel­ten, ech­ter allen met klapsysteem in benedenvak; groot­ste met ijzeren roeden. Typerende schoorstenen.

Deels verzonken was- en stookplaats met meer kubistische vorm­ge­ving, zie onder meer verspringende platte daken gedomineerd door hoge rechthoekige schoorsteen; oorspronkelijk ontwerp voorzag schilddak. Ten westen, aan overzijde Klemskerkestraat, recentere vleu­gel in aan­sluitende bouwtrant mogelijk van 1937.

• Onroerend Erfgoed - Afdeling West-Vlaanderen, Archiefnummer W/02135.
  • Gemeentearchief Bredene, Bouwvergunningen, 1934-1937.
  • DELETANG M., Homes et préventoriums, in Bâtir, juni 1936, p. 728-728.
  • Le Home des Enfants du Hainaut à Breedene-sur-Mer. Ar­chitecte: J.J. Eggericx, in La Cité, volume 6, nummer 3, 1926, p. 33-36.

Auteurs:  Delepiere, Anne Marie; Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie; Devooght, Kristien

Oorspronkelijk zogenaamd "Home des Enfants du Hainaut", nu natuurrecreatief centrum "Horizon". Voormalige kinderhome naar ontwerp van architect J.J. Eggericx (Brussel) van circa 1923-1924. 1926: eerstesteenlegging door Koningin Elisabeth. Collectief bouwprogramma gericht op groepsvakanties voor 200 kinderen zowel gedurende winter als zomer; gescheiden functies.

Laag H-vormig hoofdgebouw; twee parallelle slaapvleugels met elkaar verbonden door middel van refter- en keukenvleugel. Ten noorden, omsloten speelplaats en vrijstaand administratief gebouw met twee bouwlagen. Ten zuiden, alleenstaande was- en stookplaats. Ten westen en oosten, een enigszins afgezonderd lazaret.

Functionele architectuur zie materialen en vormgeving. Betonskelet met bakstenen vullingen; oorspronkelijk geen plafonds, echter specifieke betonspanten met overstekende rand in combinatie met pannen schilddaken voor maximum luchtvoorziening; onder meer zenitale verlichting door middel van nok uit glasbeton. Rechthoekige muuropeningen; kozijnconstructies van beton, smal in de slaapgedeelten, echter allen met klapsysteem in benedenvak; grootste met ijzeren roeden. Typerende schoorstenen.

Deels verzonken was- en stookplaats met meer kubistische vormgeving zie onder meer verspringende platte daken gedomineerd door hoge rechthoekige schoorsteen; oorspronkelijk ontwerp voorzag schilddak. Huidige grijze en gele beschildering van ramen en deuren naar verluidt volgens oorspronkelijke.

Ten westen, aan overzijde Klemskerkestraat, recentere vleugel in aansluitende bouwtrant mogelijk van 1937.

• Gemeentearchief Bredene, 874.1, bouwvergunningen 1934-1937.
  • Le Home des Enfants du Hainaut à Breedene-sur-Mer. Architecte: J.J. Eggericx,, in La Cité, volume 6, nummer 3, 1926, p. 33-36.

Auteurs:  Delepiere, Anne Marie