Vakantiehome

Beschrijving

Oorspronkelijk vakantiehome voor personeel van N.V. "Au Bon Marché" in 1860 te Brussel gesticht door F. Vaxelaire, thans Sint-Jan Berchmans Rusthuis; hoek Klemskerkestraat. "Hôtellerie" naar ontwerp van architect Hyacinth Jacquemin (Oostende) van 1923. Ruime, Anglo-Normandisch getinte cottage midden tuin. L-vormige plattegrond als gevolg van latere uitbreiding met haakse vleugel in aansluitende bouwtrant. Souterrain en twee bouwlagen onder geknikte zadeldaken (mechanische pannen) met klimmende dakkapellen; typerende dominerende torens, onder meer belvedère, onder tentdak. Witbeschilderde, gecementeerde gevels; gebruik van pseudovakwerk. Driezijdige erker met rondboogvensters. Zijpuntgevels; onder meer trappenpui aansluitend bij beglaasde loggia ter hoogte van souterrain. Rechthoekige vensters; luiken. Meerdere aanpassingen onder meer houtwerk.

• Gemeentearchief Bredene, 874.1, bouwvergunningen 1923-1924.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie