Sociaal vakantiecentrum Blutsyde

Beschrijving

Zogenaamd "Blutsyde". Sociaal vakantiecentrum (12 hectare) in 1962-1964 opgericht door de V.Z.W. "Verlof voor jonge arbeiders" overeenkomstig B.P. nummer 8 "Mariaduyne" (K.B. 30.01.1962); voornamelijk gericht op groepsvakanties; begin jaren 1980, nieuwe accommodatie in functie van andere toeristische behoeften, zie onder meer studio's in plaats van kamers.

Gebouwencomplex naar ontwerp van architectenassociatie M. Jaminon (Luik), te midden van aangelegd publiek parkbos met speelvelden, mini-golf, sloten, vijvers en parkeerplaatsen. Benaming verwijst naar de "Blutsheide", het hier in de loop van de 15de eeuw met duinzand onderstoven poldergebied op de grens met Klemskerke.

In het noordelijk domeingedeelte, vier vleugels met vier bouwlagen onder plat dak, bestemd voor logement, recreatie en kantoren gegroepeerd rondom een vierkante binnentuin; overbouwde passerelle op pijlers als verbinding tussen de tegenover elkaar gelegen verblijfsblokken en ook doorgetrokken naar de ten zuidwesten gelegen restaurantvleugel in aansluitende bouwtrant met ontspanningslokalen en terras. Betonskeletten onder meer met blauwbeschilderde panelen. Typerende bas-reliëfs naar verluidt naar ontwerp van Luikse kunstenaar Rome; abstraherende visserstaferelen ter hoogte van sokkelvormende begane grond van binnentuingevels en soortgelijke voorstellingen van zee en lucht op blinde gevels weerszijden passerelletoegang van restaurantvleugel. Laatst genoemde met betonnen zonnewering in beglaasde zuid- en noordgevel, en typische interieurelementen als draaiende scène en vrijstaande, bepleisterd geheel met open haard en ingewerkte zitplaatsen.

In het zuidelijk domeingedeelte, cafetaria in "chaletstijl" naar ontwerp van architecten F. Van Laere (Oostende) en J. Bonquet (Nieuwpoort) van 1984. Ter plaatse gebakken (huisoven) keramische wapenschilden van de West-Vlaamse in duinenstrook en kustpolders sieren de gevels.

• DEWULF D., Het ontstaan en de wording van het domein Blutsyde, in Ter Cuere, Jaarboek 1989, p. 79-91.
  • VERHULST A., Landschap en landbouw in Middeleeuws Vlaanderen, Gent, 1955.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie