Tramstatie Station Breedene

Beschrijving

'Tramstatie' zogenaamd "Station Breedene. Hippodrome" zie typische belet­tering van luifels. Tram­wacht­huis­je met late art-nouveau-in­slag, ter hoog­te van Koers­laan; circa 1923 opge­richt door de "Société pour l'Ex­ploitation des Lignes Vicina­les d'Ostende et des Plages Bel­ges" (S.E.L.V.O.P.) op initia­tief van inge­nieur Courtens. De bouw van het tramstation kaderde in de toen nieuw aangelegde toe­ris­tische kern in het oostelijk deel van Bredene-Duinen aan grens Klem­sker­ke­; locatie van de hippodroom waarnaar ook een spoor­aftak­king was aangelegd, als naar het mu­seum "Bat­te­rij Deutschland" en de villaver­kave­lin­gen "Maria-Duyne Bunga­low City" en Zeepaad­je/ Duinhoe­ven­laan/Duin­doorn­straat.

Witbeschilderd gebouwtje van beton. Twee gekoppelde luifels; typerende gebogen belijning en sgraffito-versieringen.

• Constandt M., Een eeuw vakantie. 100 jaar toerisme in West-Vlaanderen, Tielt, 1986, p. 51.

Bron     : Delepiere A., Devooght K., Gilté S. en Vanneste P. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Bredene, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL50, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Devooght, Kristien, Gilté, Stefanie, Vanneste, Pol