erfgoedobject

Europaschool

bouwkundig element
ID
54434
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/54434

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Europaschool
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Gelegen op de plaats van de verdwenen omwalde hoeve "De Rudder". Volgens opschriften van gevelstenen in het centraal poortri­saliet aan de Europastraat, oor­spron­ke­lijk ge­meen­te­school met eer­stesteenlegging en in­hul­di­ging respectievelijk in 1956 en 1959; naar ontwerp van architect W. Marchal en uitgevoerd door aan­nemer E. Coud­ron.

Vrijstaand, laag en breed uitgebouwd schoolcomplex met gebouwen onder platte daken rond­om twee rechthoekige speel­plaat­sen. In de hoek­ri­sa­lie­ten aan de Europa­straat, type­ren­de alle­go­ri­sche bas-re­liëfs van Jo Maes (Oos­tende) met als onderwerpen indus­trie, handel, nij­ver­heid, on­der­wijsvak­ken. Pergo­la's aan weerszij­den van de dienstop­rit.

Func­tio­nele ar­chi­tec­tuur met struc­tuur van ge­wa­pend beton; bak­stenen bekle­ding. Horizon­tale ven­ster­re­gis­ters voorzien van brede ramen met metalen roedever­de­ling. Betonnen luifels aan speelplaatszijde.

  • Bredene door de jaren heen, Bredene, 1988, p. 42.

Bron     : Delepiere A., Devooght K., Gilté S. en Vanneste P. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Bredene, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL50, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Delepiere, Anne Marie, Devooght, Kristien, Gilté, Stefanie, Vanneste, Pol
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Europaschool [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/54434 (Geraadpleegd op )