Europaschool (WVL50) ()

Gelegen op de plaats van de verdwenen omwalde hoeve "De Rudder". Volgens opschriften van gevelstenen in het centraal poortri­saliet aan de Europastraat, oor­spron­ke­lijk ge­meen­te­school met eer­stesteenlegging en in­hul­di­ging respectievelijk in 1956 en 1959; naar ontwerp van architect W. Marchal en uitgevoerd door aan­nemer E. Coud­ron.

Vrijstaand, laag en breed uitgebouwd schoolcomplex met gebouwen onder platte daken rond­om twee rechthoekige speel­plaat­sen. In de hoek­ri­sa­lie­ten aan de Europa­straat, type­ren­de alle­go­ri­sche bas-re­liëfs van Jo Maes (Oos­tende) met als onderwerpen indus­trie, handel, nij­ver­heid, on­der­wijsvak­ken. Pergo­la's aan weerszij­den van de dienstop­rit.

Func­tio­nele ar­chi­tec­tuur met struc­tuur van ge­wa­pend beton; bak­stenen bekle­ding. Horizon­tale ven­ster­re­gis­ters voorzien van brede ramen met metalen roedever­de­ling. Betonnen luifels aan speelplaatszijde.

• Bredene door de jaren heen, Bredene, 1988, p. 42.

Auteurs:  Delepiere, Anne Marie; Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie; Devooght, Kristien

Europaschool (WVL8) ()

Gemeenschapsonderwijs; basis- en middenschool. Volgens opschriften van gevelstenen in centraal poortrisaliet aan Europastraat, oorspronkelijk gemeenteschool met eerste steen en inhuldiging respectievelijk van 1956 en 1959; naar ontwerp van architect W. Marchal en uitgevoerd door aannemer E. Coudron.

Vrijstaand, laag en breed uitgebouwd schoolcomplex nog aansluitend bij nieuwe zakelijkheid, met gebouwen onder platte daken rondom twee rechthoekige speelplaatsen. In hoekrisalieten aan Europastraat, typerende allegorische bas-reliëfs van Jo Maes (Oostende) met betrekking tot industrie, handel, nijverheid, onderwijsvakken,... en pergola's weerszijden de dienstoprit.

Functionele architectuur met structuur van gewapend beton; bakstenen bekleding. Horizontale vensterregisters voorzien van brede ramen met metalen roedeverdeling. Betonnen luifels aan speelplaatszijde.

Auteurs:  Delepiere, Anne Marie