Teksten van Koninklijk Werk Ibis

Koninklijk Werk Ibis (WVL50) ()

Stichting van 1906 onder be­scherming van Prins Albert. Oorspronkelijk wees­huis én school voor vis­sers­kin­deren, later ver­ruimd tot probleemkin­deren; maritiem onderwijs. Aanvanke­lijke huis­ves­ting in drie­mas­ter zogenaamd "Ibis", vanaf 1925 in huidig gebouw.

Gebouwencomplex met beeldbepalende ligging op "landtong" tus­sen ka­naal en Noor­d E­de. Eclectische straatvleugel met klassen, internaat en beheerder­swoning ­op­ge­trok­ken in twee fa­sen. 1919: aankoop van de voorma­lige brou­wers­woning van 1897, nu di­rec­teurs­wo­ning (nummer 2). 1920: links aanpalende rij­hui­zen­ ge­sloopt en vervangen door nieuwbouw in aanslui­tende bouw­trant naar ontwerp van architect Achille Raoux; voltooid in 1924 (nummer 1). Twee bouwlagen, acht (nummer 1) en vijf traveeën (nummer 2) onder zadeldak (nok parallel met de straat, mechanische pannen); dakkapel­len onder afgeknot tent­dak en typerende hoge schoorstenen. Ge­ce­menteerde en licht­grijs be­schilderde lijstgevel op don­ker­grijze plint, echter van arduin bij nummer 2.; rechthoekige kelder­openingen. Pui­lijst en ver­diep­te borst­we­ring met dia­mant­kop­pen. Hoe­ken op de bo­venverdieping gemar­keerd door risa­liet­vor­mende trap­ge­vels in neo­barokstijl, bij nummer 2 jaartal "1897" in de top; bij­komend ba­lus­ter­balkon van arduin rechts. Be­gane grond: rond­boogvensters en grote, korf­bo­gige klas­ra­men onder druip­lijst met sluitsteen en dia­mant­kop­pen. Smal­le, rechthoekige boven­ven­sters, onder meer imitatie-twee- en vier­lich­ten; boog­velden met schelpvulling onder soortge­lijke druip­lijst als beneden. Nummer 2: arduinen deuromlijsting met boven­licht onder gebogen fronton op voluten. Hout­werk nog be­waard in rond­boog­deur nummer 1 zie deels be­glaas­de vleugel­deur met giet­ijzeren hekjes. Vrijstaande linker zijgevel, rechts gemarkeerd door soort­gelijke trap­ge­vel.

Erachter, speelplaats met aansluitende lage ge­bou­wen in ver­een­vou­dig­de bouw­trant en vrijstaande vleugel (admi­ni­stra­tie, refter, slaapzalen) van 1984 zie gedenksteen.

Rechts, aanpalende nieuwbouw naar ontwerp van ar­chi­tec­ten Maes & De Bus­schere (Oos­ten­de) van 1995; omvat twee leef­ka­mers, stu­die-, hobby- en poly­valen­te zaal. Typerend centraal trappenhuis van glasbeton oplopend in lage, ronde toren bekroond met buisvor­mige leuning.

• DECLERCQ Ph., IBIS 1906-2006. Een koninklijk verhaal, Bredene, 2007.

Auteurs:  Delepiere, Anne Marie; Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie; Devooght, Kristien

Koninklijk Werk Ibis (WVL8) ()

Stichting van 1906 onder bescherming van Prins Albert. Oorspronkelijk weeshuis én school voor visserskinderen, later verruimd tot probleemkinderen; maritiem onderwijs. Aanvankelijke huisvesting in driemaster zogenaamd "Ibis", vanaf 1925 in huidig gebouw.

Gebouwencomplex met beeldbepalende ligging op "landtong" tussen kanaal en Noordede. Eclectische straatvleugel met klassen, internaat en beheerderswoning opgetrokken in twee fazen. 1919: aankoop van voormalige brouwerswoning van circa 1900, nu directeurswoning (nummer 2). 1920: links aanpalende rijhuizen gesloopt en vervangen door nieuwe bouw in aansluitende bouwtrant; voltooid in 1924 (nummer 1).

Twee bouwlagen, acht (nummer 1) en vijf traveeën (nummer 2) onder zadeldak (nok evenwijdig aan straat, mechanische pannen); dakkapellen onder afgeknot tentdak en typerende hoge schoorstenen. Gecementeerde en lichtgrijs beschilderde lijstgevel op donkergrijze plint, echter van arduin bij nummer 2; rechthoekige kelderopeningen. Puilijst en verdiepte borstwering met diamantkoppen. Hoeken op bovenverdieping gemarkeerd door risalietvormende trapgevels in neobarokstijl; bijkomend balusterbalkon van arduin rechts. Begane grond: rondboogvensters en grote, korfbogige klasramen onder druiplijst met sluitsteen en diamantkoppen. Smalle, rechthoekige bovenvensters, onder meer pseudo-twee- en vierlichten; boogvelden met schelpvulling onder soortgelijke druiplijst als beneden.

Nummer 2: arduinen deuromlijsting met bovenlicht onder gebogen fronton op voluten. Houtwerk blijkbaar nog bewaard in rondboogdeur nummer 1 zie de deels beglaasde vleugeldeur met gietijzeren hekjes. Vrijstaande linker zijgevel rechts gemarkeerd door soortgelijke trapgevel.

Erachter, speelplaats met aansluitende lage gebouwen in vereenvoudigde bouwtrant en vrijstaande vleugel (administratie, refter, slaapzalen) van 1984 zie gedenksteen (nummer 11 bis).

Rechts, aanpalende nieuwe bouw naar ontwerp van architecten Maes & Debusschere (Oostende) van 1995; omvat twee leefkamers, studie-, hobby- en polyvalente zaal. Typerend centraal trappenhuis van glasbeton oplopend in lage, ronde toren bekroond met buisvormige leuning.

Auteurs:  Delepiere, Anne Marie