Teksten van Oud Gemeentehuis van Bredene

Oud Gemeentehuis Bredene (WVL50) ()

"Oud Gemeentehuis Bredene", Bredene-Sas zie opschrift van pui­lijst. In sluitsteen van centrale rondboogdeur gedateerd 1864; ge­com­bi­neerd met gemeenteschool­. Ge­meen­te­huis­func­tie in 1992 over­ge­bracht naar nieuwbouw aan het Cen­trum­plein hal­verwege Bre­dene-Dorp en Bredene-Duinen.

Vrij­staand, eclectisch geheel met twee bouwlagen onder on­der­bro­ken za­del­dak (nok parallel met de straat, me­cha­ni­sche pan­nen); gemeente­huis van drie traveeën geflankeerd door twee lagere, analoge onder­wijzers­wo­nin­gen van drie traveeën zie achterliggende, voormalige gemeen­te­school van 1874. Bakstenen lijstgevel met verwerking van blauwe hardsteen voor onder meer de plint, puilijst, geblokte pilasters en soort­gelijke om­lijs­tin­gen van de ge­toog­de en rond­bogige muur­openingen. Drie middentraveeën als risaliet met centrale deurtravee oplopend in halsgevel met open oculus en metalen pinbekroning. Zijvleu­gels met aflijnende, overhoekse muizentandfriezen.

Auteurs:  Delepiere, Anne Marie; Vanneste, Pol; Gilté, Stefanie; Devooght, Kristien

Oud Gemeentehuis Bredene (WVL8) ()

"Oud Gemeentehuis Bredene" zie opschrift van puilijst, in sluitsteen van centrale rondboogdeur gedateerd 1864; gecombineerd met school. Gemeentehuisfunctie sinds 1992 overgebracht naar nieuwe bouw aan het Centrumplein halverwege Bredene-Dorp en -Duinen; nu locatie voor "Gemeentelijke Kunstakademie" en "Gemeentelijke Harmonie Bredene".

Vrijstaand, eclectisch geheel met twee bouwlagen onder onderbroken zadeldak (nok evenwijdig aan straat, mechanische pannen); gemeentehuis van drie traveeën geflankeerd door twee lagere, analoge onderwijzerswoningen van drie traveeën zie achterliggende, voormalige gemeenteschool van 1874. Bakstenen lijstgevel verwerkt met arduin voor onder meer plint, puilijst, geblokte pilasters en soortgelijke omlijstingen van getoogde en rondbogige muuropeningen. Drie middentraveeën als risaliet met centrale deurtravee oplopend in halsgevel met open oculus en zinken pinbekroning. Zijvleugels met aflijnende, overhoekse muizentandfriezen.

Auteurs:  Delepiere, Anne Marie