erfgoedobject

Winkelhuis in eclectische stijl

bouwkundig element
ID
5444
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5444

Juridische gevolgen

Beschrijving

Winkelhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van Louis Heye-Hammers, naar een ontwerp door de architect Louis Hamaide uit 1899. Het beeldhouwwerk werd uitgevoerd door Josuë Dupon.

Het winkelhuis Heye en het aanpalende hotel Dierckx uit 1898, behoren tot het rijpe oeuvre van Louis Hamaide, wiens carrière als architect omstreeks 1880 van start ging. Waar zijn vroege ontwerpen overwegend aan het conventionele neoclassicisme beantwoorden, past hij hier een rijk geornamenteerde neorenaissance-architectuur toe, die ook het kenmerk is van het hotel Van Peborgh-Van den Bosch uit 1900 aan de Mechelsesteenweg. Omstreeks 1905 levert de architect een bescheiden bijdrage aan de Antwerpse art nouveau, om zijn loopbaan in 1925 stijlvol af te sluiten met de Herbosch Building, een vroeg voorbeeld van art deco.

Met een gevelbreedte van vier traveeën, omvat de rijwoning vier bouwlagen onder een leien, afgeknot tentdak met belvedère waarvan de daklijst en ijzeren vorstkam is verdwenen, geflankeerd door bewerkte schoorstenen. De lijstgevel onderscheidt zich door een parement uit witte natuursteen, met een rijk decor ontleend aan de Franse renaissance. Oorspronkelijk bestond de winkelpui uit een brede korfboogvitrine met waterlijst en voluut, geflankeerd door het zijportaal en de privé-ingang, beide met waterlijst waarop een rondbogig bovenlicht met sluitsteen, het geheel afgewerkt door het nog bewaarde entablement met panelen. Nadrukkelijk geleed in horizontale, door waterlijsten en balustraden belijnde registers, legt de compositie van de bovenbouw de klemtoon op het middenrisaliet. Dit laatste wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een rechthoekige erker met voluutconsoles, Toscaanse halfzuilen, mascarons in het entablement. Tweelichten met balkons, achtereenvolgens Ionische halzuilen en hermkariatiden, en composiete pilasters, een Mercuriusstaf en leeuwenkopcartouche met initialen LH van bouwheer Louis Heye, en oorspronkelijk siervazen, accentueren de hoogste twee verdiepingen. In de zijtraveeën rechthoekige vensters met waterlijst tot imposthoogte op bewerkte pilasters. Een klassiek hoofdgestel met architraaf, guirlandefries, knorrenlijst en een kroonlijst, gekornist op klossen in het middenrisaliet vormt de gevelbeëindiging. Geïntegreerd in de blinde attiek, sluit bij het middenrisaliet een dakvensters aan met pilasters, entablement en driehoekig fronton en siervaas, geflankeerd door gevleugelde putti. Een lantaarn met pilasters, gebogen fronton en vuurvaas vormt het topstuk. Houten vensterschrijnwerk; verbouwde pui.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1899#1992.

Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Winkelhuis in eclectische stijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5444 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.