Teksten van Winkelhuis in eclectische stijl

Winkelhuis in eclectische stijl ()

Winkelhuis in eclectische stijl gebouwd in opdracht van Louis Heye-Hammers, naar een ontwerp door de architect Louis Hamaide uit 1899. Het beeldhouwwerk werd uitgevoerd door Josuë Dupon.

Het winkelhuis Heye en het aanpalende hotel Dierckx uit 1898, behoren tot het rijpe oeuvre van Louis Hamaide, wiens carrière als architect omstreeks 1880 van start ging. Waar zijn vroege ontwerpen overwegend aan het conventionele neoclassicisme beantwoorden, past hij hier een rijk geornamenteerde neorenaissance-architectuur toe, die ook het kenmerk is van het hotel Van Peborgh-Van den Bosch uit 1900 aan de Mechelsesteenweg. Omstreeks 1905 levert de architect een bescheiden bijdrage aan de Antwerpse art nouveau, om zijn loopbaan in 1925 stijlvol af te sluiten met de Herbosch Building, een vroeg voorbeeld van art deco.

Met een gevelbreedte van vier traveeën, omvat de rijwoning vier bouwlagen onder een leien, afgeknot tentdak met belvedère waarvan de daklijst en ijzeren vorstkam is verdwenen, geflankeerd door bewerkte schoorstenen. De lijstgevel onderscheidt zich door een parement uit witte natuursteen, met een rijk decor ontleend aan de Franse renaissance. Oorspronkelijk bestond de winkelpui uit een brede korfboogvitrine met waterlijst en voluut, geflankeerd door het zijportaal en de privé-ingang, beide met waterlijst waarop een rondbogig bovenlicht met sluitsteen, het geheel afgewerkt door het nog bewaarde entablement met panelen. Nadrukkelijk geleed in horizontale, door waterlijsten en balustraden belijnde registers, legt de compositie van de bovenbouw de klemtoon op het middenrisaliet. Dit laatste wordt op de eerste verdieping gemarkeerd door een rechthoekige erker met voluutconsoles, Toscaanse halfzuilen, mascarons in het entablement. Tweelichten met balkons, achtereenvolgens Ionische halzuilen en hermkariatiden, en composiete pilasters, een Mercuriusstaf en leeuwenkopcartouche met initialen LH van bouwheer Louis Heye, en oorspronkelijk siervazen, accentueren de hoogste twee verdiepingen. In de zijtraveeën rechthoekige vensters met waterlijst tot imposthoogte op bewerkte pilasters. Een klassiek hoofdgestel met architraaf, guirlandefries, knorrenlijst en een kroonlijst, gekornist op klossen in het middenrisaliet vormt de gevelbeëindiging. Geïntegreerd in de blinde attiek, sluit bij het middenrisaliet een dakvensters aan met pilasters, entablement en driehoekig fronton en siervaas, geflankeerd door gevleugelde putti. Een lantaarn met pilasters, gebogen fronton en vuurvaas vormt het topstuk. Houten vensterschrijnwerk; verbouwde pui.

Auteurs:  Braeken, Jo

Lijstgevel ()

Iets bredere lijstgevel van vier traveeën en vier bouwlagen onder leien dak opgebouwd als belvedère. Naar ontwerp van architect Louis Hamaide. Symmetrisch en evenwichtig uitgewerkt met klassieke elementen geïnspireerd op de Franse barok: flankerende hermefiguren als gevelcariatieden (derde bouwaag), siervazen (vierde bouwlaag) halfzuilen en dakkapel met monumentale hermen op voluten, onder een driehoekig fronton en klein achteruitspringend venster, segmentvormig bekroond met een grillig, doch monumentaal topstuk. Vlakheid van de gevel doorbroken door een centraal risaliet van twee traveeën met achtereenvolgens een erker gevat tussen halfzuilen en twee bovenliggende balkons. Gevel geopend door gelijke rechthoekige vensters. Beeldhouwwerk van Josué Dupon.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers D2, 1899, Modern Archief 20.348, dossier 1992.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine