Teksten van Vakantiewoning Nos Vacances

Vakantiewoning Nos Vacances ()

Winkelhuis, In 1903 opgericht als vakantiewoning "Nos Vacances" door de familie Van Damme uit Brugge. Baksteenbouw op verhoogde begane grond, zie een oude foto oorspronkelijk met souterrain en voortuin nu vervangen door een blauwhardstenen bordes. Twee bouwlagen en twee ongelijke traveeën onder gemansardeerd zadeldak (zwarte, mechanische pannen) met links een dakkapel onder ingesnoerde naaldspits. Gevel in eclectische stijl met parement in oranje en gele baksteen. Vooruitspringende rechtertravee uitlopend op een uitkragende topgevel gedragen door rondbogen en afgewerkt met houten wimbergen rustend op dakspant en consoles. Gebruik van gesinterde, gele en rode baksteen voor doorlopende banden, ontlastingsbogen en geometrisch siermetselwerk in de boogvelden van de korfboog- en segmentboognissen. Op de begane grond een driezijdige erker onder leien bedaking en met bekronende, houten balkon. Rechthoekige deur en vensters, witte beschildering accentueert de lateien, consoles, diamantkoppen en aanzet- en sluitstenen. Deels beglaasde deur met ijzeren tralie en rondbogig bovenlicht.

• Onroerend Erfgoed - Afdeling West-Vlaanderen, Archiefnummer W/01871.
  • VANDENBERGHE E. e.a., De Haan: van gehucht tot elegante badplaats. Deel 1, s.l., 1996, p. 52-58.

Auteurs:  Van Vlaenderen, Patricia

Eclectisch winkelhuis ()

Winkelhuis van twee ongelijke traveeën en twee bouwlagen onder geknikt zadeldak (mechanische pannen, nok parallel aan de straat) met links dakkapel. Eclectische baksteenbouw op verhoogde begane grond met vernieuwd bordes. Rechterrisaliet, uitlopend op topgevel met overkragende en uitgewerkt houten dakspant; eerste bouwlaag met driezijdige erker onder leien bedaking met bekronende houten balkonleuning; tweede en derde bouwlaag overkragend op rondbogen waarboven parement uit gele baksteen. Rechthoekige vensteropeningen, verdiept in getoogde en korfboognissen met beschilderde bakstenen (dambordverband) in boogvelden; rondbogige zoldervensters onder rode strek. Deels beglaasde deur met gietijzeren hek waarboven rondbogig bovenlicht.

Auteurs:  Huys, Martine