Woning Windekind

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning Windekind

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Ensemble van vakantiewoningen

Beschrijving

Winkelhuis in de rij zogenaamd "Windekind". In 1907 opgericht wellicht als vakantiewoning. Volgens een oude foto oorspronkelijk met voortuin, op de eerste verdieping werd een erker en venster vervangen door de brede driezijdige erker, zie huidig uitzicht. Diephuis van drie bouwlagen en twee traveeën onder een afgewolfd zadeldak (mechanische pannen) met overstekende en geschoorde dakrand. Gevel met cottage-allures zie luikjes en pseudovakwerk bij de uitkragende geveltop steunend op houten modillons. Baksteenbouw met parement in gele en rode baksteen boven een plint in breuksteen. Rechthoekige, beluikte vensters met bewaard schrijnwerk. Kleine, karakteristieke roedeverdeling onder meer met gekleurd glas in de bovenlichten. Deur met hang- en sluitwerk met art-nouveau-inslag.

• Onroerend Erfgoed - Afdeling West-Vlaanderen, Archiefnummer W/01871.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia