Teksten van Woning Windekind

Woning Windekind ()

Winkelhuis in de rij zogenaamd "Windekind". In 1907 opgericht wellicht als vakantiewoning. Volgens een oude foto oorspronkelijk met voortuin, op de eerste verdieping werd een erker en venster vervangen door de brede driezijdige erker, zie huidig uitzicht. Diephuis van drie bouwlagen en twee traveeën onder een afgewolfd zadeldak (mechanische pannen) met overstekende en geschoorde dakrand. Gevel met cottage-allures zie luikjes en pseudovakwerk bij de uitkragende geveltop steunend op houten modillons. Baksteenbouw met parement in gele en rode baksteen boven een plint in breuksteen. Rechthoekige, beluikte vensters met bewaard schrijnwerk. Kleine, karakteristieke roedeverdeling onder meer met gekleurd glas in de bovenlichten. Deur met hang- en sluitwerk met art-nouveau-inslag.

• Onroerend Erfgoed - Afdeling West-Vlaanderen, Archiefnummer W/01871.

Auteurs:  Van Vlaenderen, Patricia

Woning Windekind ()

Diephuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder afgewolfd zadeldak (mechanische pannen) met overstekende dakrand op schoorstukken. Baksteenbouw uit het eerste kwart van de 20ste eeuw met afwisselend gebruik van rode en gele baksteen op breukstenen plint. Eerste bouwlaag aangepast, waarboven brede driezijdige erker onder leien bedaking. Overkragende geveltop in op uitgewerkte modillons; pseudo-vakwerk. Rechthoekige, beluikte vensters met arduinen onderdorpels; behouden roedeverdeling; met gekleurd glas in bovenvakken. Deur met behouden hang- en sluitwerk met art-nouveau-inslag.

Auteurs:  Huys, Martine