Apotheek Ceres ()

Rijwoning zogenaamd "CERES", zie beschilderd opschrift. In 1908 opgericht als vakantiewoning. Volgens een oude foto oorspronkelijk met voortuin. Nu in gebruik als apotheek. Diephuis van drie bouwlagen en twee traveeën onder schilddak (bitumen) met bekronende belvedère en rechts een dakvenster onder zadeldak met versierde wimberg. Gevel met cottage-allures zie luikjes en pseudovakwerk bij de uitkragende geveltop op segmentboogfries en met wimbergen steunend op houten modillons. Baksteenbouw met parement in gele en rode baksteen boven een plint in blauwe hardsteen. Gebruik van rode baksteen voor ontlastingsbogen en consoles, voorts witbeschilderde, doorlopende banden en lateien. Gaaf bewaarde gevelindeling met, behalve bij het nieuwe winkelraam, typerend oorspronkelijk schrijnwerk en opvallende luiken. Rechthoekige deur met behouden hang- en sluitwerk onder luifel (leien) op uitgewerkte modillons. Pittoreske erker op de verdieping op getrapte console en onder lessenaarsdak, onderbroken door bekronend, houten balkon. Rechthoekige, beluikte vensters met kleine, karakteristieke roedeverdeling met gekleurd glas in de bovenlichten. Tegeltableau boven het linkervenster op de tweede verdieping met afbeelding van koren, verwijzend naar de huisnaam.

• Onroerend Erfgoed - Afdeling West-Vlaanderen, Archiefnummer W/01871.

Auteurs:  Van Vlaenderen, Patricia

Apotheek Ceres ()

Diephuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (bitumen) met rechts dakkapel onder zadeldak en bekronende belvedère, eerste kwart 20ste eeuw; gele baksteenbouw op plint in arduinen blokken; gevelparement verlevendigd door middel van doorlopende gecementeerde banden ter hoogte van dito lateien en arduinen onderdorpels. Driezijdige erker op uitgewerkte console; lessenaarsdak onderbroken door balkon met houten leuning. Rechthoekige, beluikte vensters met onder meer dubbel en overkragend dakvenster op getoogde arcade; bekronend en uitgewerkt houten dakspant. Rechthoekige deur met behouden hang- en sluitwerk onder luifel (leien) op uitgewerkte modillons.

Auteurs:  Huys, Martine