Crèmerie de Gistelles

Juridische gevolgen

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Ensemble van vakantiewoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Crèmerie de Gistelles

Beschrijving

Rijwoning zogenaamd "WILLY" zie metalen opschrift, opgenomen in het beschermd dorpsgezicht bij M.B. van 27/06/2003 de huizenrij van nummers 1 tot en met nummer 12 en Stationsstraat nummer 1 omvattend. In het eerste kwart van de 20ste eeuw gebouwd als handelshuis "Crèmerie de Gistelles". Volgens een oude foto oorspronkelijk met voortuin. Nu in gebruik als brasserie. Breedhuis van drie bouwlagen en twee traveeën onder geknikt zadeldak (mechanische pannen) met twee dakkapellen. Gevel met geelbakstenen parement, het gelijkvloers is aangepast aan de horecafunctie. Op de eerste verdieping een driezijdige erker met aansluitend balkon met houten leuning en doorlopende luifel (leien) waarboven twee bekronende balkonnetjes. Op de verdieping rondboogvensters met roodbeschilderde ontlastingsbogen en gecementeerde sluit- en aanzetstenen. Linkertravee met deurvenster en smalle flankerende venstertjes boven een verdiepte muurdam met siermetselwerk.

• ONROEREND ERFGOED – AFDELING WEST-VLAANDEREN, Archiefnummer W/01871.

Auteurs : Van Vlaenderen, Patricia