Teksten van Crèmerie de Gistelles

Crèmerie de Gistelles ()

Rijwoning zogenaamd "WILLY" zie metalen opschrift. In het eerste kwart van de 20ste eeuw gebouwd als handelshuis "Crèmerie de Gistelles". Volgens een oude foto oorspronkelijk met voortuin. Nu in gebruik als brasserie. Breedhuis van drie bouwlagen en twee traveeën onder geknikt zadeldak (mechanische pannen) met twee dakkapellen. Gevel met geelbakstenen parement, het gelijkvloers is aangepast aan de horecafunctie. Op de eerste verdieping een driezijdige erker met aansluitend balkon met houten leuning en doorlopende luifel (leien) waarboven twee bekronende balkonnetjes. Op de verdieping rondboogvensters met roodbeschilderde ontlastingsbogen en gecementeerde sluit- en aanzetstenen. Linkertravee met deurvenster en smalle flankerende venstertjes boven een verdiepte muurdam met siermetselwerk.

• Onroerend Erfgoed - Afdeling West-Vlaanderen, Archiefnummer W/01871.

Auteurs:  Van Vlaenderen, Patricia

Zogenaamd "Carnac". Breedhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder geknikt zadeldak (mechanische pannen) met twee dakkapellen, eerste kwart 20ste eeuw; gele baksteenbouw; gelijkvloers aangepast aan horecafunctie. Eerste bouwlaag met driezijdige erker en aansluitend balkon met houten leuning rechts, waarboven leien dakje met twee bekronende balkonnetjes. Rondboogvensters met rood beschilderde strekken en natuurstenen sluit- en aanzetstenen; derde bouwlaag met rechts deurvenster met twee zijlichten boven verdiepte borstweringen.

Auteurs:  Huys, Martine