Winkelhuis Yves

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkelhuis Yves

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Ensemble van vakantiewoningen

Beschrijving

Winkelhuis met voortuin zogenaamd "Yves" (zie verdwenen opschrift). Gebouwd in 1933 als woning in opdracht van Charles Sandelez, toenmalige eigenaar van het aanpalende hotel (Driftweg nummer 7). Enkelhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder plat dak. Modernistische gevel met parement in gele baksteen boven een plint in ruwe natuursteenblokken. Gebruik van rode baksteen voor de lisenen en het siermetselwerk bij de doorlopende fries op de verdieping. Tweezijdige erker onder leien dak met erboven op de borstwering een gelijkaardige, tweezijdige uitsprong en boven de linkertravee een brede muizentandfries. Rechthoekige vensters en vernieuwde deuropening. Voortuin met restant van smeedijzeren tralie zoals die oorspronkelijk bij elk pand, gebouwd op staatsgrond langs de Driftweg, Stationsstraat en Markt, als afscheiding van de voortuinen moest worden gebruikt.

• Onroerend Erfgoed - Afdeling West-Vlaanderen, Archiefnummer W/01871.
  • VANDENBERGHE E. e.a., De Haan: van gehucht tot elegante badplaats. Deel 1, s.l., 1996, p. 26-27, 56-57.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia