erfgoedobject

Waterkasteelhof

bouwkundig element
ID
54461
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/54461
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Waterkasteelhof
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Historische hoevesite op de hoek met de Wenduinesteenweg, "Watertorenhof" of "WATERKASTEELHOF" zie uithangbord. De vroegere naam is "Klein Boonemshoeve", iets zuidelijker ligt op de hoek van de Grotestraat met de Warvinge de historische hoeve "Boonemshove", een voormalig leengoed (1435-1647) van de adellijke familie van Boonem (zie Grotestraat, straatinleiding). De site staat op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1842). Het woonhuis dateert naar verluidt van 1912.

Hoeve met losse bestanddelen rond een deels betonnen, deels gekasseid erf, toegankelijk via metalen hekken rechts van het woonhuis. Breed woonhuis aan de straat, verankerde baksteen van anderhalve verdieping onder zadeldak (Vlaamse pannen), witbeschilderde voor- en zijgevels. Voorgevel met doorlopende banden, getoogde muuropeningen met vlakke omlijsting en diamantkop als sluitsteen. Achtergevel met rechts twee opkamertraveeën met een getoogd en betralied kelderraam. Stalling ten noorden van het erf met jaartal "1818" (baksteenkoppen) in de westelijke eindgevel. Gecementeerde gevels met rechthoekige muuropeningen en drie laadluiken onder lessenaarsdak. Ten zuiden van het erf een dwarsschuur met getoogde schuurpoort met ten westen ervan een kleinere stalling.

  • MONTEYNE G., VANDAELE R., Vlissegem een 1000-jarige geschiedenis: van Scamel Weeke tot SunParks De Haan, Beernem, 2006, p. 197, 208-209.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Waarnemingen


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Waterkasteelhof [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/54461 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.