Teksten van Regionalistische meergezinswoning

Meergezinswoning ()

Meergezinswoning in regionalistische stijl zogenaamd "MORGENGROET", "ZONNELACH", "ZONNELEVEN", "AVONDGROET", "NACHTSTILTE". Gedeeltelijk met voortuin en met stoep. Volgens kadastergegevens in 1931 als schrijnwerkerij ingeschreven. Jacobus De Vrieze, betonwerker uit Klemskerke laat het pand dan ombouwen tot huis en werkhuis. In een latere fase ingericht als meergezinswoning zie huidig. Lage, verankerde, witbeschilderde en witbepleisterde baksteenbouw boven een gepekte plint en onder geknikt schilddak en zadeldaken (mechanische pannen). Symmetrisch opgebouwde voorgevel met middenrisaliet en zijrisalieten onder tuitgevels en met (overhoekse) steunberen). Gelijkaardige zijgevels met tuitgevels en driezijdige erkers onder lessenaarsdak. Rechthoekige muuropeningen onder betonnen latei met getoogde ontlastingsboog. Gedeeltelijk bewaard schrijnwerk, kleine roedeverdeling en luiken.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Klemskerke, 1931/21.

Auteurs:  Van Vlaenderen, Patricia

Meergezinswoning ()

Zogenaamd "Avondgroet", "Zonneleven", "Zonnelach", "Morgengroet" en "Nachtstilte". Regionalistisch getinte meergezinswoning in spiegelbeeldschema; één bouwlaag onder wisselend dakenspel met onder meer geknikt schilddak en dakkapellen onder plat dak. Bepleisterde en gepikte plint waarboven beige beschilderde baksteenbouw met sierankers. Middenrisaliet en twee zijrisalieten met steunberen, uitlopend op tuitgevels; analoge zijgevels met driezijdige erkers onder lessenaarsdak. Rechthoekige vensteropeningen onder cementen latei waarboven getoogd ontlastingsboogje; kleine roedeverdeling en luiken. Rechthoekige deuropeningen waaronder deurvensters met links en rechts gekoppelde vensters.

Auteurs:  Huys, Martine