Teksten van Modernistische eenheidsbebouwing

Winkel ()

Winkelhuis met appartementen op de hoek Kapellestraat/ Stationsstraat, volgens (verweerde) gevelsteen ontworpen door architect "M. HAEGEBAERT" (De Haan). Volgens kadastergegevens daterend van circa 1935 en gebouwd door Gregorius Pockelé die er, zoals te zien op een oude foto, een horlogerie uitbaat. Modernistische eenheidsbebouwing in gele baksteen (streklagen) onder plat dak en boven een plint in rode baksteen (verticaal metselwerk in strekverband). Gecombineerd met witbepleisterde banden boven de begane grond, onder de dakrand en aflijnend bij de balkons en erkers. Getrapte borstwering onder een dekplaat. Erkers en balkons op getrapte consoles, de balkons hebben rechte en afgeronde hoeken en buisleuningen. De smalle vensterzone van het trappenhuis is met trapjes bekroond. Rechthoekige muuropeningen, verbouwd op de begane grond, een venster met afgeschuinde bovenhoeken is bewaard. Bewaard schrijnwerk enkel bij de deur van nummer 4.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Klemskerke, 1935/24.

Auteurs:  Van Vlaenderen, Patricia

Modernistische eenheidsbebouwing ()

Modernistische eenheidsbebouwing op hoek Kapellestraat/ Stationsstraat, gesigneerd M. Haegebaert. Drie bouwlagen onder plat dak. Plint in rode sierbaksteen (strekverband) waarboven gele baksteen met bepleisterde en witbeschilderde muurvlakken tussen de eerste en tweede bouwlaag en ter hoogte van de borstwering. Getrapte borstwering onder rood beschilderde dekplaat. Erkers op getrapt kraagstuk; afgeronde hoeken en bekronende balkons met buisbalustrades. Rechthoekige vensteropeningen met geknikte bovenrand op eerste bouwlaag. Rechthoekige deuropeningen onder andere in hoektravee (nummer 22) en verdiept (nummers 2-4). Naastliggende winkelpanden (nummers 6-8) van zelfde architect en dito volume maar met vereenvoudigde modernistische inslag.

Auteurs:  Huys, Martine