Teksten van Villa Kerklommer

Villa Kerklommer ()

Villa zogenaamd "KERKLOMMER", heden als "SOCIAAL HUIS KERKLOMMER" in gebruik als ontmoetingscentrum voor senioren. De villa dateert van circa 1926, de bouwheer was Era-Mabel Hunter. Imposante villa met Normandische inslag gelegen in een omhaagde tuin met geplaveide paden en parkeerplaatsen. Beeldbepalende ligging tegenover de Sint-Monicakerk.

Oranje baksteenbouw op rechthoekige plattegrond, twee bouwlagen boven grijsbeschilderde plint met imitatievoegen. Wisselend dakenspel (mechanische pannen) met klimmende dakkapellen en bekronende belvedère onder tentdak. Typerende cottage-elementen zoals de (oplopende) erkers, pseudovakwerk, balkons, terrassen en dakoversteken. Verhoogde begane grond boven een kelder met rechthoekige keldermonden. Voorgevel met centrale inkompartij geflankeerd door dwarsvleugels met puntgevels met pseudovakwerk. Vleugeldeur in art nouveau geflankeerd door twee zijlichten onder driezijdige luifel gesteund door zuiltjes op vierkante sokkels en met dekplaten versierd met tandlijst. Bekronend balkon met bakstenen leuning. Rechthoekige vensteropeningen onder meeer met kleine roedeverdeling, gedeeltelijk bewaard schrijnwerk. Linkerzijgevel met bijna gevelbrede veranda geritmeerd door steunberen waarboven een terras met houten leuning. Sobere achtergevel met overdekt portaaltje en moderne passerelle naar de Grotestraat. Interieur met centraal trappenhuis, houten bordestrap met witmarmeren aanzettrede en fraai versierde trappalen en trapleuning met balusters. In de hoek een witstenen haard met opschrift "OOST WEST T'HUIS BEST".

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Klemskerke, 1926/22.
  • VANDENBERGHE E. e.a., De Haan: van gehucht tot elegante badplaats. Deel 1, s.l., 1996, p. 79.

Auteurs:  Van Vlaenderen, Patricia

Ontmoetingscentrum De Haan ()

Zogenaamd "Kerklommer", Ontmoetingscentrum De Haan. Imposante villa met Normandische inslag, midden begraasde tuin met geplaveide paden en parkeerplaatsen. Rechthoekig grondplan; twee bouwlagen onder wisselend dakenspel met onder meer schilddak, zadeldaken, klimmende dakkapellen en bekronende belvedère onder tentdak. Baksteenbouw met verhoogde begane grond; grijs beschilderde arduinen plint waarin rechthoekige betraliede kelderopeningen. Voorgevel gekenmerkt door twee zijrisalieten, uitlopend op bepleisterde puntgevel waarin pseudo-vakwerk; rechts doorlopende driezijdige erker. Centrale deurpartij met vleugeldeur (art-nouveau-inslag), geflankeerd door zijlichten; halfronde luifel, ondersteund door twee beschilderde zuilen op vierkante sokkel en met ronde dekplaat waaronder tandlijst; bekronend balkon met geajoureerde leuning. Zijgevels met driezijdige erkers, bepleisterde geveltoppen met pseudo-vakwerk, veranda met steunberen, waarboven terras met houten leuning (links) en uitspringende muurpartijen onder meer overkragend op consoles (rechts). Sobere achtergevel met overdekt portaaltje en passerelle naar moderne residentie in Grotestraat. Rechthoekige vensteropeningen met arduinen onderdorpels en kleine roedeverdeling.

Auteurs:  Huys, Martine