Burgerhuizen ()

Samenstel van twee rijwoningen en een werkhuis, bouwheer is de familie Verhaeghe uit Brugge en Vlissegem. Het kadaster registreert in 1933 de bouw van een eerste woning (nummer 30) en een schrijnwerkerij (nummer 26, nu garage). In 1935 wordt de open ruimte dichtgebouwd met nummer 28. Baksteenbouw van twee bouwlagen onder zadeldaken (mechanische pannen). Plinten respectievelijk met imitatievoegen (nummer 28) en in natuursteen (nummer 30). Bruinbakstenen parementen gecombineerd met typerende witte bepleistering op de begane grond, bij de erkers, lateien, vensteromlijstingen en pseudovakwerk bij de puntgevel van nummer 30. Nummer 26 met entresol en verhoogde begane grond toegankelijk via een bordestrap in granito onder brede portiek met rechthoekige deur- en vensteropening met afgeschuinde bovenhoeken. Links leidt een trap achter een balustrade naar de kelderverdieping, rechthoekige kelderdeur en -vensters met bewaard schrijnwerk. Links aansluitend een diephuis (vroegere schrijnwerkerij) met trapgevel en rechthoekige poort en bovenvenster onder brede, witbepleisterde lateien en bewaard schrijnwerk. Nummer 30 is halfvrijstaand met links een aanleunende, lagere travee (nummer 28) met garage. Rechthoekige muuropeningen met bewaard schrijnwerk en verticale roedeverdeling in de bovenlichten. Topgevel met centrale geometrische versiering geflankeerd door vensters met een afschuining, de dakhelling volgend. Deur met blauwhardstenen buitentrapje.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Klemskerke, 1933/26, 1935/27.

Auteurs:  Van Vlaenderen, Patricia

Villa's ()

Aaneengesloten villa's met verhoogde begane grond waarboven twee bouwlagen onder zadeldak met onder meer dakkapellen en puntgevel waarin pseudo-vakwerk; typerende gecementeerde en beschilderde muurpartijen en omlijstingen.

Auteurs:  Huys, Martine