Villa Pierre

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Pierre

Beschrijving

Hoekpand in cottagestijl bij de Wenduinesteenweg "VILLA/ PIERRE". Volgens kadastergegevens circa 1913 gebouwd, wellicht als vakantiewoning, door mevrouw Scattens-De Greef een boekhandelaar uit Bergen. Heden heringericht als café. Volgens een oude foto oorspronkelijk met portiek aan de voorgevel, nu vervangen door een winkelpui. Bij de zijgevel is de oplopende erker gereduceerd tot enkel de verdieping, ook de pittoreske luifel boven de ingang is verdwenen. Recenter is links tegen het huis een travee bijgebouwd waarin de bestaande tuinmuur werd opgenomen. Baksteenbouw van twee bouwlagen met verhoogde begane grond onder wisselend dakenspel (mechanische pannen). Plint in ruw gehouwen, rode natuursteen contrasterend met de witbepleisterde gevels. Lichtjes uitkragende (op tandlijst) bovenbouw in rode baksteen, de vensters hebben afstekende witte sluitstenen. Erkers bij de voorgevel (oplopend) en zijgevel (verdieping) waarboven telkens een drielicht onder een rondboog. Voorts rechthoekige muuropeningen met vlakke omlijsting en bij de voorgevel een houten balkon op de verdieping.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Klemskerke, 1913/4.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia