Winkelhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Antwerpen
Deelgemeente Antwerpen
Straat Leysstraat
Locatie Leysstraat 10, Antwerpen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).
  • Adrescontrole Antwerpen (adrescontroles: 23-07-2007 - 23-07-2007).
  • Herinventarisatie stad Antwerpen (geografische herinventarisatie: 10-02-2010 - 31-12-2018).
  • Inventarisatie Antwerpen (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1992).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis met halsgevel in neo-renaissancestijl

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Winkelhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

is deel van de bescherming als monument Woningen: gevels en bedakingen

Deze bescherming is geldig sinds 26-11-1973.

is deel van de bescherming als cultuurhistorisch landschap Woningen: stadsbeeld

Deze bescherming is geldig sinds 26-11-1973.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Winkelhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl gebouwd in opdracht van Jos. Servais, naar een ontwerp door de architect Emile Thielens uit 1899.

Het winkelhuis Servais behoort tot het latere oeuvre van Emile Thielens, die actief was tot zijn overlijden in 1911. Hij vestigde zich pas omstreeks 1890 als zelfstandig architect, na jarenlang in dienst te hebben gewerkt van de architecten Louis en François Baeckelmans, en vervolgens van Jules Bilmeyer en Joseph Van Riel. Vooral gekend voor zijn veelal pittoreske gebouwen van de Antwerpse Zoo, zette Thielens kort vóór 1900 voorzichtige stappen richting art nouveau, om tijdens zijn laatste levensjaren terug te grijpen naar een klassieke beaux-artsstijl. Eveneens uit 1899 dateert het kantoorgebouw van de Imperial Continental Gas Association in neo-Franserenaissance-stijl aan de Meir, waar zich ook één van zijn belangrijkste late realisaties bevindt, de Banque de Reports, de Fonds Publics et de Dépôts in beaux-artsstijl ontworpen in 1906.

Met een gevelbreedte van vier traveeën, omvat de rijwoning vier bouwlagen onder een afgesnuit zadeldak (nok loodrecht op de straat). De breed uitgewerkte halsgevel, in de top gedateerd 1899, onderscheidt zich door een verzorgd parement uit witte natuursteen. Evenwichtig van opbouw, berust de compositie op een skeletstructuur van gestapelde horizontale registers, met hoekpilasters, doorgetrokken balustrades of borstweringen en rijk bewerkte entablementen. Een balkon met consoles en topstukken op de postamenten, legt de klemtoon op de twee middentraveeën van de eerste verdieping. Verder gekoppelde rechthoekige vensters gescheiden door Ionische halfzuilen, en friezen met stafwerk en grotesken, in de topgeleding geaccentueerd door mascarons. De geveltop met pilasters en entablement, wordt geflankeerd door voluten, en bekroond door een gebogen fronton met tweeledig topstuk, obelisk en siervazen op postamenten. Het centrale tweelicht gevat in een boogveld met cartouche waarop het jaartal 1899, de borstwering versierd met een mascaron en rankwerk, staat tussen rechthoekige zijlichten met een schelp in het boogveld en een balustrade. Twee monumentale achterliggende sierschouwen met muurankers. De hoge, oorspronkelijk geblokte winkelpui, met een rechthoekige vitrine, geflankeerd door het zijportaal en de privé-ingang met rondbogig bovenlicht, is volledig verbouwd.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1899#1405; foto 40#1057.

Bron: -

Datum tekst: 2017

Alle teksten

Relaties

maakt deel uit van Leysstraat

Leysstraat (Antwerpen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.