Teksten van Winkelhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5449

Winkelhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl ()

Winkelhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl gebouwd in opdracht van Jos. Servais, naar een ontwerp door de architect Emile Thielens uit 1899.

Het winkelhuis Servais behoort tot het latere oeuvre van Emile Thielens, die actief was tot zijn overlijden in 1911. Hij vestigde zich pas omstreeks 1890 als zelfstandig architect, na jarenlang in dienst te hebben gewerkt van de architecten Louis en François Baeckelmans, en vervolgens van Jules Bilmeyer en Joseph Van Riel. Vooral gekend voor zijn veelal pittoreske gebouwen van de Antwerpse Zoo, zette Thielens kort vóór 1900 voorzichtige stappen richting art nouveau, om tijdens zijn laatste levensjaren terug te grijpen naar een klassieke beaux-artsstijl. Eveneens uit 1899 dateert het kantoorgebouw van de Imperial Continental Gas Association in neo-Franserenaissance-stijl aan de Meir, waar zich ook één van zijn belangrijkste late realisaties bevindt, de Banque de Reports, de Fonds Publics et de Dépôts in beaux-artsstijl ontworpen in 1906.

Met een gevelbreedte van vier traveeën, omvat de rijwoning vier bouwlagen onder een afgesnuit zadeldak (nok loodrecht op de straat). De breed uitgewerkte halsgevel, in de top gedateerd 1899, onderscheidt zich door een verzorgd parement uit witte natuursteen. Evenwichtig van opbouw, berust de compositie op een skeletstructuur van gestapelde horizontale registers, met hoekpilasters, doorgetrokken balustrades of borstweringen en rijk bewerkte entablementen. Een balkon met consoles en topstukken op de postamenten, legt de klemtoon op de twee middentraveeën van de eerste verdieping. Verder gekoppelde rechthoekige vensters gescheiden door Ionische halfzuilen, en friezen met stafwerk en grotesken, in de topgeleding geaccentueerd door mascarons. De geveltop met pilasters en entablement, wordt geflankeerd door voluten, en bekroond door een gebogen fronton met tweeledig topstuk, obelisk en siervazen op postamenten. Het centrale tweelicht gevat in een boogveld met cartouche waarop het jaartal 1899, de borstwering versierd met een mascaron en rankwerk, staat tussen rechthoekige zijlichten met een schelp in het boogveld en een balustrade. Twee monumentale achterliggende sierschouwen met muurankers. De hoge, oorspronkelijk geblokte winkelpui, met een rechthoekige vitrine, geflankeerd door het zijportaal en de privé-ingang met rondbogig bovenlicht, is volledig verbouwd.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1899#1405; foto 40#1057.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Winkelhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/203673 (geraadpleegd op ).


Halsgevel in neo-renaissancestijl ()

Breed uitgewerkte halsgevel in neo-reaissancestijl van vier traveeën en vier bouwlagen onder plat dak van 1899 (volgens Medaillon in top). Evenwichtige opbouw in skeletstructuur, voornamelijk horizontaal geritmeerd door middel van doorlopende balustrades, dorpels en waterlijsten. Rechthoekige vensters gescheiden door Ionische halfzuilen, waartussen met bas-reliëfs uitwerkte muurpartijen. Topgevel geopend door rondboogvensters, twee centrale vensters gekoppeld en gevat tussen twee flankerende voluten onder gebogen fronton; obelisk en siervazen. Twee monumentale achterliggende sierschouwen met muurankers.


Bron: DE MUNCK-MANDERYCK M., DECONINCK-STEYAERT R. & PLOMTEUX G. met medewerking van LINTERS A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3nb, Brussel - Gent.
Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Winkelhuis in neo-Vlaamserenaissance-stijl [online], https://id.erfgoed.net/teksten/5449 (geraadpleegd op ).