Teksten van Villa Albertine en Villa Irma

Villa Albertine en Villa Irma ()

Oorspronkelijk een tweewoonst "VILLA ALBERTINE" en "VILLA IRMA". In 1909 bouwt Camiel Lierman uit Klemskerke een huis op de hoek met de Grotestraat (Grotestraat nummer 8) dat hij in 1914 laat vergroten. Circa 1924 bouwt hij ten noorden ervan de koppelwoning zie huidig. Heden in gebruik als bistro. Baksteenbouw van twee bouwlagen onder wisselend dakenspel (mechanische pannen). Bepleisterde gevels, lichtgeel beschilderd boven een bruine plint, bij de segmentboogvormige vensters worden de bogen door een donkere, omlopende beschildering geaccentueerd. Tegen de noordgevel een rondbooggalerij met aansluitend een tochtportaal in de schuine hoektravee. Erboven een terras met balustrade met balusters. Rechts een lage aanbouw onder plat dak en met rondboogopeningen. Boven de twee uiterste traveeën een puntgeveltje met bekronende bol. Dakkapel onder zadeldakje.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Klemskerke, 1909/3, 1914/6, 1923/12.

Auteurs:  Van Vlaenderen, Patricia

Oorspronkelijk tweewoonst bij versmalling van Monicastraat; twee bouwlagen onder wisselend dakenspel met onder meer dakkapel onder zadeldak. Rood beschilderde plint waarboven bepleisterd en wit beschilderd parement met doorlopende rode accentuering van strekken. Overdekt terras met rondbogengalerij waarboven balkon met balusterborstwering. Getoogde muuropeningen waaronder deur met tochtportaal in afgeschuinde hoektravee.

Auteurs:  Huys, Martine