Villa Kinda en José

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Kinda en José

Beschrijving

Tweegezinsvilla zogenaamd "VILLA KINDA" (nummer 3) en "JOSÉ" (nummer 5). Volgens kadastergegevens circa 1892, wellicht als vakantiewoning, gebouwd door Jozef Gouweloos, industrieel uit Kuregem. Circa 1945 is de eigenaar Louis De Munter, een reder uit Oostende die de villa ingrijpend laat verbouwen. Cottage gelegen in een ruime, omhaagde tuin toegankelijk via smeed- en gietijzeren hekken, bij nummer 5 met bekronende bol. Rode baksteenbouw van twee bouwlagen onder zadeldaken (eterniet leien) gecombineerd met witte pleister bij de erkers, hoekkettingen, omlijstingen, omlopende blanco fries en pseudovakwerk van de geveltoppen. Verhoogde begane grond boven een blauwhardstenen plint. Wisselend gevelspel met driezijdige erkers en opengewerkte betonnen leuning. Rechthoekige vensters met gedeeltelijk bewaard schrijnwerk, onder meer met kleine roedeverdeling en houten rolluikkasten. De inkompartij is recent vernieuwd.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Klemskerke, 1892/2, 1945/9.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia