Villa Beau Site en Le Maquis

Beschrijving

Beeldbepalende tweegezinsvilla op hoek bij de Peter Benoitlaan, zogenaamd "BEAU SITE" (Stationsstraat) en "LE MAQUIS" (Peter Benoitlaan). Cottage uit het eerste kwart van de 20ste eeuw met Normandische invloed, gebouwd door en voor de plaatselijke architect Neirynck, gelegen op een kunstmatige hoogte midden een omhaagde (liguster) tuin. De tuin is aan de kant van de Peter Benoitlaan toegankelijk via een segmentboogvormig poortje onder afdak (leien in bitumen). Baksteenbouw van twee bouwlagen op nagenoeg vierkant grondplan. Volgens een oude foto zijn de gevels oorspronkelijk onbeschilderd, bevond zich op de plaats van de ingang een klein rondboogvenster en is links de vroegere portiek onder een brede rondboogopening later dichtgemaakt met een venster. Heden witbeschilderd boven een grijsbeschilderde plint in imitatiebreuksteen. Gevarieerd dakenspel onder meer met afgewolfde zadeldaken en lessenaarsdaken (mechanische pannen). Hoge kelderverdieping bij de woning aan de Stationsstraat met rechthoekige en rondboogopeningen. De verhoogde begane grond is toegankelijk via een buitentrap uitgevend op een portiek met omlijsting in gesinterde baksteen. In- en uitspringende volumes met onder meer een houten driezijdige erker, balkons met verzorgde houten leuningen, gemarkeerde schoorstenen en typerende uitkragende geveltoppen met pseudovakwerk en houten bebording. Rechthoekige en rondbogige vensteropeningen met gedeeltelijk bewaard schrijnwerk onder meer met kleine roedeverdeling en gekleurd glas in de bovenlichten. Tegen de zijgevel schouwlichaam steunend op bogen en consoles versierd met hoofdjes. Bewaard interieur, onder meer bordestrap, deuren en ingemaakte kasten, vloeren met parket en tegels (rood en geel) in dambordpatroon, salon onder korfbooggewelf en muren beschilderd in imitatiebaksteen waarin nissen met geblokte omlijsting.

• Onroerend Erfgoed - Afdeling West-Vlaanderen, Archiefnummer W/01871.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia