Teksten van Modernistische tweegezinswoning

Modernistische tweegezinswoning ()

Modernistische koppelwoning uit het interbellum met souterrain, garages en voortuintjes. Volgens kadastergegevens gebouwd circa 1933 in opdracht van Clemence en Joannes Harinck, handelaars uit Gent. Gele baksteenbouw onder schilddaken (mechanische pannen) met centraal een dwars geplaatst, hoger opgaand deel van drie bouwlagen geflankeerd door vleugels van twee bouwlagen. Horizontaliserend effect door bepleisterde en witbeschilderde banden. Verhoogde begane grond. Gekoppelde inkompartij in een portiek en toegankelijk via een dubbele buitentrap, balkons en bovenvensters met bakstenen balustrades. Rechthoekige muuropeningen met nieuw schrijnwerk naar oud model, de oorspronkelijke deuren zijn bewaard alsook de kroonlijst op klossen bij nummer 44. Massieve rechthoekige en gecementeerde rookkanalen aan beide zijgevels. De garage van nummer 43 is ingericht als woonruimte.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Vlissegem, 1933/7.

Auteurs:  Van Vlaenderen, Patricia

Modernistische tweegezinswoning in spiegelbeeldschema met voortuintje. Verhoogde begane grond waarboven twee bouwlagen onder schilddak. Kelderverdieping met links garage waarboven gele baksteenbouw. Vooruitspringende middenpartij met dubbele inkom en verdiept balkon. Horizontaliserend effect door roedeverdeling in rechthoekige vensters, vooruitspringend casement met baksteenbanden onder muuropeningen en bepleisterde en beschilderde banden en balkons met afgeronde hoeken. Verdiepte deurnissen.

Auteurs:  Huys, Martine