Kleine hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kleine hoeve

Beschrijving

Kleine hoeve of oorspronkelijk eventueel een tweewoonst, volgens kadastergegevens gebouwd circa 1861 door Phillipus Vanbesien, landbouwer uit Klemskerke. Hij is wellicht verwant met de molenaar Joseph Vanbesien die ernaast in 1863 op het erf van nummer 11 een molen (zie straatinleiding) opricht. In 1908 registreert het kadaster een uitbreiding zie huidig. Gerenoveerd tot woning met voortuin, van de straat afgescheiden door een laag, bakstenen muurtje. Laag huis met witbepleisterde gevels boven een gepekte plint en onder onderbroken zadeldak (Vlaamse pannen) met ongelijke nokhoogte en met rechts een opkamertravee. Rechthoekige muuropeningen met beluikte vensters.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Klemskerke, 1861/2, 1908/29.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia