Teksten van Hoeve Clemensheule

Hoeve Clemensheule ()

Kleine, langs de straat gelegen hoeve "CLEMENSHEULE", zie houten bord. Het kadaster registreert in 1905 de bouw van een tweewoonst door Medard Vanden Berghe, landbouwer uit Klemskerke. In 1946 zijn beide huizen tot één woning verenigd. In zijn huidige vorm een hoeve van het langgestrekte type, woonhuis met geïncorporeerde stalling onder zadeldak (Vlaamse pannen). Verankerde, bruine baksteenbouw met gecementeerde gevels. Licht getoogde muuropeningen met beluikte vensters. Achterin gelegen schuur uit het interbellum met Mariakapelletje in de noordgevel.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Klemskerke, 1905/9, 1946/43.

Auteurs:  Van Vlaenderen, Patricia

Clemensheule, zie houten bord. Langgestrekte hoeve van vier traveeën + stal links, één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen, hanggoot, nok parallel aan de straat). Tweede-derde kwart 19de eeuw. Gecementeerde baksteenbouw met getoogde muuropeningen; vensters met houten luiken. Achterin gelegen nutsgebouwen zonder specifieke kenmerken.

Auteurs:  Huys, Martine