Dorpswoningen

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoningen

Beschrijving

Nummer 6 is een halfvrijstaande dorpswoning met garage en vormt een geheel met nummers 2 en 4. Nummer 1 ertegenover heeft een gelijkaardig volume en gevelindeling. Op de Ferrariskaarrt (1770-1778) en het primitief kadasterplan (circa 1830) staat hier al bebouwing aangeduid. Volgens kadastergegevens maken nummers 4 en 6 tot 1850 deel uit van een brouwerssite en doet nummer 6 tijdelijk dienst als herberg. Baksteenbouw van twee bouwlagen en vier traveeën onder pannen zadeldak. Bepleisterde en witbeschilderde gevel met imitatievoegen boven een gecementeerde plint. Eenvoudige, rechthoekige deur en vensters, licht getoogde poortopening. Bij nummer 2 is de gevelordonnantie van de beraapte gevel verstoord, nummer 4 heeft een volledig vernieuwde gevel.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Klemskerke, 1851/8, 1853/6, 1876/4, 1908/21.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia

Aanvullende informatie

De dorpswoningen nummers 2 en 4, die oorspronkelijk tot de groep behoorden, werden inmiddels verder verbouwd met verlies van erfgoedwaarde.

Auteurs: Jacobs, Els