Dorpswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoningen

Beschrijving

Nummer 6 is een halfvrijstaande dorpswoning met garage en vormt een geheel met nummers 2 en 4. Nummer 1 ertegenover heeft een gelijkaardig volume en gevelindeling. Op de Ferrariskaarrt (1770-1778) en het primitief kadasterplan (circa 1830) staat hier al bebouwing aangeduid. Volgens kadastergegevens maken nummers 4 en 6 tot 1850 deel uit van een brouwerssite en doet nummer 6 tijdelijk dienst als herberg. Baksteenbouw van twee bouwlagen en vier travee├źn onder pannen zadeldak. Bepleisterde en witbeschilderde gevel met imitatievoegen boven een gecementeerde plint. Eenvoudige, rechthoekige deur en vensters, licht getoogde poortopening. Bij nummer 2 is de gevelordonnantie van de beraapte gevel verstoord, nummer 4 heeft een volledig vernieuwde gevel.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Klemskerke, 1851/8, 1853/6, 1876/4, 1908/21.

Auteurs : Van Vlaenderen, Patricia