erfgoedobject

Pastorie

bouwkundig element
ID: 54538   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/54538

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Vrijstaande en beeldbepalende voormalige pastorie met voortuintje op de hoek met de Vlissegemstraat, heden in gebruik als bibliotheek. Ontworpen door provinciaal architect Pierre Buyck (Brugge) en gebouwd in 1873 ter vervanging van een ouder pand. In 1997 verhuist de openbare bibliotheek vanuit de vroegere gemeenteschool (zie Dorpsstraat nummer 44) naar hier. Statig dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder zadeldak (mechanische pannen) met aanpalende en ommuurde tuin. Baksteenbouw met verhoogde begane grond boven een kelderverdieping met rechthoekige keldermonden in de witbepleisterde plint. Voorgevel met parement in witgeglazuurde bakstenen zie gevelsteen (links van de voordeur) geleverd door "A. ROELS-VILEYN/ REVETEMENT/ CHAUSSEE DE NIEUPORT, 40/ OSTENDE". Gecombineerd met groengeglazuurde baksteen voor strekken, doorlopende banden en geprofileerde deuromlijsting. Gebruik van blauwe hardsteen voor kordons, lateien en buitentrap, imposten en waterlijst bij de deur. Geprofileerde, rondbogige deuropening met dubbele vleugeldeur (bewaard schrijnwerk) en voetenschraper. Hoog bovenlicht met erboven een druiplijst met gestrekte uiteinden en sluitsteen uitgewerkt als console voor een beeld van Moeder met Kind. Voorts rechthoekige vensters met grote roedeverdeling naar oud model en nieuwe rolluikkasten op de verdieping. Flankerende lage aanbouwen onder lessenaarsdak. Gecementeerde achtergevel met dezelfde gevelindeling als bij de voorgevel. Voortuin van de straat afgescheiden door lage, witbeschilderde bakstenen muurtjes. Tuinmuur in witbeschilderde baksteen onder ezelsrug en met afgeronde hoek.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Klemskerke, 1874/3.
  • BOTERBERGHE R., Geschiedenis van de landelijke parochies Klemskerke-Vlissegem en van de badplaats De Haan, Brugge, 2000, p. 192.
  • MONTEYNE G., VANDAELE R., 't Blekt lijk Klemskerke tegen 't ongeweerte! Een duizendjarige dorpshistorie, Beernem, 2003, p. 189.

Bron     : -
Auteurs :  Van Vlaenderen, Patricia
Datum  : 2012


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Pastorie [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/54538 (Geraadpleegd op 22-01-2020)