Kloosterhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kloosterhof

Beschrijving

Hoekhuis met de Vlissegemstraat, gelegen aan het kerkhof van de Sint-Clemenskerk. Zogenaamd "Kloosterhof" (zie houten bord) met achterliggende ommuurde tuin.

Op een figuratieve kaart van 1680 met afbeelding van de dorpskern van Klemskerke staat de woning aan de straatkant afgebeeld. De achterbouw dateert van "1686" zie jaartal op de zijgevel. Het woonhuis staat aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1842) met L-vomig volume binnen een ommuurd perceel. Het achterin gelegen landgebouw staat ook al op het primitief kadasterplan (circa 1830). Circa 1878 wordt het woonhuis achteraan aangepast en het landgebouw met een dwarse vleugel uitgebreid. Toevoegen circa 1891 van een klein gebouwtje in de noordoosthoek van het perceel.

Laag dubbelhuis met rechts twee opkamertraveeën in bepleisterde en witbeschilderde, verankerde baksteen boven een gepekte plint onder zadeldak (mechanische pannen). Opkamer boven een rechthoekig, betralied kelderraam. Licht getoogde vensteropeningen met beschilderde onderdorpels, vernieuwd houtwerk naar oorspronkelijk ontwerp met kleine roedeverdeling en luiken. Rechts van de opkamer hangt een smeedijzeren trekbel. Licht getoogde deuropening met bovenlicht. Aansluitende blinde tuinmuur met rechthoekig poortje. Linkerzijgevels met sporen van verbouwingen. Zijgevel van het voorhuis met rechthoekig betralied zoldervenster met schuifraam en kleine roedeverdeling. Op de begane grond een gedenksteen van circa 1842 gevat in een blauwhardstenen omlijsting. Blauwhardstenen roepsteen tegen de gevel. De zijgevel van de achterbouw is enkel opengewerkt met een klein rechthoekig, betralied venster.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Klemskerke, 1880/4, 1891/4, 1936/38.
  • BOTERBERGHE R., Geschiedenis van de landelijke parochies Klemskerke-Vlissegem en van de badplaats De Haan, Brugge, 2000, p. 163.
  • MONTEYNE G., VANDAELE R., 't Blekt lijk Klemskerke tegen 't ongeweerte! Een duizendjarige dorpshistorie, Beernem, 2003, p. 27, p. 149.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia