erfgoedobject

Traditioneel diephuis

bouwkundig element
ID
5454
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5454
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Traditioneel diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen), uit de tweede helft van de 16de of de 17de eeuw. De heer C.J. Janssens liet in 1842 de 18de-eeuwse, hardstenen spiegelboogdeur met bovenlicht in de rechter travee vervangen door een rechthoekige deur, en de kruiskozijnen van de begane grond aanpassen tot rechthoekige vensters met lekdrempels. Gesloopt in 1979 voor een nieuwbouwflat.

De gecementeerde trapgevel van zes treden met een overhoeks topstuk, vermoedelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, is verankerd door muurankers waaronder met gekrulde spie. De cementbepleistering met een art-decogetinte decoratie dateert uit het interbellum. Rechthoekige deur en vensters met lekdrempels. In de top resterend rechthoekig luikgat, waarboven een overhoeks topstuk.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossier 1842#116.

Bron     : -
Auteurs :  Braeken, Jo
Datum  : 2019


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Traditioneel diephuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/5454 (Geraadpleegd op 25-06-2021)