Teksten van Traditioneel diephuis

Traditioneel diephuis ()

Traditioneel diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen), uit de tweede helft van de 16de of de 17de eeuw. De heer C.J. Janssens liet in 1842 de 18de-eeuwse, hardstenen spiegelboogdeur met bovenlicht in de rechter travee vervangen door een rechthoekige deur, en de kruiskozijnen van de begane grond aanpassen tot rechthoekige vensters met lekdrempels. Gesloopt in 1979 voor een nieuwbouwflat.

De gecementeerde trapgevel van zes treden met een overhoeks topstuk, vermoedelijk opgetrokken in bak- en zandsteenbouw, is verankerd door muurankers waaronder met gekrulde spie. De cementbepleistering met een art-decogetinte decoratie dateert uit het interbellum. Rechthoekige deur en vensters met lekdrempels. In de top resterend rechthoekig luikgat, waarboven een overhoeks topstuk.

Auteurs:  Braeken, Jo

Traditioneel diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op de straat), uit de tweede helft van de 16de eeuw of de 17de eeuw. Gecementeerde trapgevel van zes treden met overhoeks topstuk, vermoedelijk in bak- en zandsteenbouw, verankerd door muurankers waaronder met gekrulde spie. De rechthoekige deur en vensteropeningen met lekdrempels werden in 1845 aangepast. In de top resterend rechthoekig luikgat, waarboven een overhoeks topstuk. Cementbepleistering met art-decogetinte decoratie.

Auteurs:  Plomteux, Greet; Steyaert, Rita; Manderyck, Madeleine