Omwalde hoeve van het langgestrekte type De Blauwe Hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente De Haan
Deelgemeente Klemskerke
Straat Dorpsstraat
Locatie Dorpsstraat 4, De Haan (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Aanvulling De Haan (geografische inventarisatie: 01-01-2011 - 31-12-2011).
  • Adrescontrole De Haan (adrescontroles: 16-05-2008 - 19-05-2008).
  • Inventarisatie De Haan (geografische inventarisatie: 01-01-1995 - 31-12-1995).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Omwalde hoeve van het langgestrekte type De Blauwe Hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Achterin gelegen hoeve zogenaamd "De Blauwe Hoeve" ook "Blauwe Balie" genoemd, bereikbaar via een lange, geasfalteerde oprit. Oorspronkelijk omwalde hoeve van het langgestrekte type, thans sterk aangepast.

De hoeve met vierkante omwalling staat aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) met een drietal volumes rond het erf met toegang aan de zuidwestzijde. Op een kaart van 1817 met ongeveer dezelfde configuratie met centraal het woonhuis, ten zuiden een landgebouw en ten noorden een bakhuisje. Eigenaar is dan Bruno Dewitte. Op de Atlas der Buurtwegen (1842) vermeldt als "Ferme Vermeersch". Het kadaster registreert in 1876 de afbraak van een landgebouw en de gedeeltelijke sloop (met eventuele nieuwbouw?) van het woonhuis, werken die een dertigtal jaar eerder werden uitgevoerd. De in 1939 toegevoegde hangar ten noorden van het boerenhuis is thans verdwenen.

Voormalig boerenhuis met twee opkamertraveeën en met geïncorporeerde stal onder zadeldaken met verspringende nok (Vlaamse pannen). Verankerde en witbeschilderde baksteenbouw met verschillende bouwnaden boven een gepekte plint. Aangepaste muuropeningen, sporen van korfbogen in de opkamer boven een rechthoekige en betraliede kelderopening. Achtergevel van de opkamer met steunbeer, twee segmentboogvormige kelderopeningen en een klein rechthoekig venster. Recente aanbouwen, nutsgebouwen en omlopende gekasseide stoep. Het erf is aangelegd als tuin met aansluitend een jonge boomgaard.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN TE BRUGGE, 207: Mutatieschetsen, Klemskerke, 1876/6, 1939/32.
  • RIJKSARCHIEF BRUGGE, Kaarten en Plattegronden Watering Blankenberge, nummer 686: Kaart van een hofstede gelegen te Klemskerke, in de watering van Blankenberge, in het bezit van de erven van Pieter Verburgh, 19de eeuw.

Bron: -

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia

Datum tekst: 2012

Alle teksten

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Dorpsstraat

Dorpsstraat (De Haan)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.